logo
logo

Tuintips

De meest duurzame kerstboom: echt of nep?

We kunnen er niet omheen: als we nog een leefbare planeet willen voor onze kleinkinderen, moeten we bewuster en duurzamer consumeren. En ook een kerstboom aankopen hoort daarbij. Maar wat is nu de boom met de minste milieu-impact: een echte of een plastic kerstboom? Het antwoord is helaas niet zo eenvoudig. Veel hangt af van welke echte kerstboom je precies koopt en hoe vaak je de kerstboom hergebruikt. We zetten alle feiten op een rijtje in een poging objectief te blijven ;-)


7 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Een tuin is genieten. En dat is dan ook wat de meeste mensen het liefst doen in hun tuin: genieten van de eerste zonnestralen in de lente,  van een drankje in de schaduw van een boom tijdens de zomer, gezellig buiten eten, …  Werken in de tuin is voor sommigen onder jullie ook echt ontspanning, maar niet iedereen denkt daar zo over. Daarom enkele tips voor wie het werk in de tuin wil beperken tot het absolute minimum.


Zomerbloeiers: dit zijn de trends!

Eind april is hét uitgelezen moment om je terras op te fleuren met zomerbloeiers en terrasplanten. In dit artikel lees je wat de trends zijn en welke zomerbloeiers echte zonnekloppers zijn en welke een plaatsje in de schaduw verkiezen.


Eigen plant eerst? Over exoten en inheemse planten.

De laatste jaren wordt het aanplanten van inheemse bomen en struiken enorm gestimuleerd, vaak zelfs verplicht. Het aanplanten van ‘exoten’ wordt dan weer afgeraden, of zelfs verboden. Maar is die zwart-wit indeling van ‘goede inheemse planten’ versus ‘slechte exoten’ wel helemaal terecht? Zoals vaak, is de waarheid een pak genuanceerder…


Ga de klimaatopwarming tegen in je eigen tuin

Bezorgd om het klimaat? Terecht. Dat de zomers steeds warmer worden kan niemand meer ontkennen, behalve als je Trump heet. Meer beplanting en minder verhardering zijn hét antwoord op de klimaatopwarming. Elke boom of plant zuivert de lucht door CO2 op te nemen en fijn stof te filteren. Helaas is niet elke plant even hitte- en droogtebestendig. Naast enkele specifieke plantadviezen, geven we je een handvol tips om de natuur een handje te helpen én om de hitte uit de tuin te houden. Zo maak je je tuin weerbaar tegen het klimaat.


Smalgroeiende bomen

Een tuin zonder boom is niet echt een tuin. Maar met de steeds kleiner wordende tuintjes, is er niet altijd genoeg plaats om een sterk uitgroeiende boom te planten. Een bolboom kan dan een oplossing zijn, maar een smalgroeiende boom komt soms nog beter tot zijn recht, zowel in landelijke als strakke en moderne tuinen. Een overzicht van beste en mooiste soorten:


Herfstkleuren in je tuin

De dagen worden korter, en het lijkt alsof de herfstdagen donker en kleurloos zijn? Met de juiste plantenkeuze hoeft dit in jouw tuin niet zo te zijn, integendeel. Van helgeel over dieprood tot fel paars, het kan allemaal. We helpen je alvast op weg met enkele van onze 7 favoriete planten met prachtige herfstkleuren.
 


Zo creëer je natuurlijke schaduw in je tuin

We merken op ons plantencentrum dat steeds meer mensen schaduw in hun tuin willen creëren. Een boom om onder te luieren in een ligzetel, een boek te lezen of om kinderen te laten spelen zonder dat ze aan de brandende zon blootgesteld worden. Onmisbaar met de ongenadig hete en droge zomers van de laatste jaren. Hoe doe je dat nu best? Grofweg zijn er een viertal mogelijkheden: dakbomen, bolbomen, gewone bomen of een pergolaconstructie.


7 tuintips voor kleine stadstuinen

Wie in het centrum van de stad of gemeente woont, moet het soms stellen met een klein tuintje of terras. Nochtans hoeft dat geen nadeel te zijn. Met wat creativiteit en de juiste plantenkeuze tover je ook die tuintjes om tot een oase van groen en rust. Met deze tips kan je alvast aan de slag.


Bloeiende vasteplantenborders

Bloeiende vasteplantenborders kennen een ware renaissance. Het zijn borders gevuld met verschillende vaste planten waarvan de meerderheid tijdelijk verdwijnt in de winter, maar in de zomer zijn ze weergaloos en niet te evenaren in hun bloemenpracht. Vlinders en bijen voelen er zich meteen thuis. Bovendien kan je, met de juiste plantenkeuze, het seizoen rekken van de lente tot in de herfst en zelfs de winter.