logo
logo

Tuintips

Cornus: elke tuin verdient er één!

De Kornoelje (Cornus in het Latijn) is een geslacht dat bestaat uit een dertigtal verschillende soorten. Sommige soorten dragen prachtige bloemen of bessen, andere hebben sierlijke takken, en nog andere soorten hebben een mooie herfstverkleuring. Een ding staat vast: het zijn nagenoeg allemaal topplanten, en elke tuin zou minstens één soort moeten hebben. Een overzichtje van enkele van de mooiste soorten.


Meerstammige bomen

Meerstammige bomen zijn een tussenvorm tussen struik en boom en zijn de laatste jaren aan een stevig opmars bezig. Ze hebben kenmerken van zowel een boom als een struik: niet al te groot, de vertakking begint al van aan of net boven de grond, maar toch zijn de stammen onderaan kaal wat een prachtig visueel effect creëert. Ons assortiment meerstammigen is sinds kort dan ook enorm uitgebreid!


6 alternatieven voor buxus

Buxus is al sinds jaar en dag een populaire plant in veel Vlaamse tuinen. Maar net doordat hij zo veel gebruikt wordt, is hij de laatste jaren nogal onderhevig aan ziekten en de beruchte buxusmot. In dit artikel leer je 6 alternatieven voor buxus kennen:

  • Ilex crenata (Japanse hulst)
  • Lonicera (Chinese kamperfoelie)
  • Euonymus Green Spire (kardinaalsmuts)
  • Taxus
  • Nandina domestica (hemelse bamboe)
  • Loecothoe 'Zeblid'

Zuiderse sfeer in je tuin met Lavendel

Al jaar en dag is Lavendel een van de populairste planten voor tuin en terras. De geur roept bij sommigen de herinnering aan oma’s linnenkast op, anderen dromen weg bij het zicht van de blauwpaarse bloemen en wanen zich in de Provence. Een ding staat vast: deze vlinderlokkende tuinklassieker heeft zijn strepen terecht verdiend. Maar er zijn een heel aantal soorten Lavendel op de markt, en de ene is al beter voor in onze tuinen dan de andere.


Zo breng je meer bloem in je tuin

Mensen zijn vaak op zoek naar planten die hun tuin opfleuren met bloemenpracht, en liefst zo lang mogelijk. Magazine Wieper nam in april 2017 een interview af met Dries en vroeg ons professioneel advies.

Wieper: Wat raad jij aan als professional om zo lang mogelijk van bloem in de tuin te kunnen genieten?


Help! Mijn buxus wordt kaalgevreten!

De buxusmot heeft de afgelopen jaren in onze contreien zodanig huisgehouden, dat wat meer uitleg wel op zijn plaats is: Wat is die buxusmot? Hoe gaat ze te werk? En vooral: valt er nog iets aan te doen?


Hoe snoei je best je fruitbomen?

Hoe je fruitbomen moet snoeien, is afhankelijk van de soort fruitboom. Zo snoei je appel- en perenbomen best minstens één keer per jaar, tijdens de winter, terwijl de meeste steenvruchten minder of geen snoei nodig hebben, en in de zomer. Lees hier enkele algemene tips voor het snoeien van volwassen fruitbomen.


10 beste terrasplanten volgens Nadine De Pauw

Met de zomer in aantocht, is de tijd aangebroken om je terras op te fleuren met kleurrijke terrasplanten en zomerbloeiers. De margriet en geranium kent iedereen, maar het mag al eens iets anders zijn. Nadine De Pauw gaf magazine Wieper een lijstje mee met  haar favoriete terrasplanten die misschien net ietsje unieker ogen én toch een zomer lang kleur op je terras toveren. Ook met moederdag doe je de mama's een groot plezier met een terrasplant die bloeit tot in het najaar!
 


Een onkruidvrije tuin

Het is de droom van elke tuinier: een tuin vol groen en bloem, maar zonder onkruid. En dan lijkt het gebruik van worteldoek tussen de planten de ideale oplossing. Maar ook hier geldt: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat meestal…


Hoe kan je tuin een droge en hete zomer overleven?

De afgelopen zomers waren ongemeen warm en droog, waardoor heel wat mensen problemen hadden in hun tuin. Niet alleen het gazon werd bruin, maar ook veel planten kregen het lastig, vooral degene die nog recent geplant waren. Door de waterschaarste zagen veel mensen hun groene tuin veranderen in een dorre boel. Hier gaan we in op preventie: Hoe krijg je sterke planten die zonder veel problemen een hete en droge zomer overleven?