logo
logo

Tuintips

Leibomen

Alles wat je moet weten over leibomen. Vlaanderen wordt steeds dichter bebouwd, de tuintjes worden kleiner, en vaak heeft de privacy daar onder te leiden. Om inkijk vanuit andere gebouwen in je huis, tuin of op het terras te beperken zijn leibomen uitermate geschikt. Veel mensen kennen enkel de wat klassiekere leilinde, maar er bestaat een heel scala aan lei- en schermbomen die je tuin kunnen verfraaien.


Kruiden uit eigen tuin

U heeft nog een zonnig plaatsje over in uw tuin of op het terras? Waarom dan geen kruidenhoekje maken: met een minimum aan inspanning kan u een prachtig kruidentuintje of -hoekje creëren, waar u bijna heel het jaar door plezier aan kan beleven. Maar ook wie geen tuin heeft, kan makkelijk kruiden houden in potten of bloembakken op het terras of op de vensterbank. En wees nu eerlijk, ècht verse kruiden smaken toch een pak beter dan gedroogde!


Fruit uit eigen tuin

Fruit uit eigen tuin: lekker en gezond! Niets is heerlijker dan verse vruchten te kunnen plukken uit de eigen tuin! Lekker, vers, sappig en zonder pesticiden, fruit in alle smaken en geuren, het is eenvoudiger dan u denkt. De meeste mensen denken meteen aan appel-, peren- of andere fruitbomen, maar er is ook een heel scala aan kleinfruit dat erg makkelijk te kweken en bijzonder lekker is. Enkele vierkante meters kunnen voor een hele zomer lang fruitplezier zorgen.


De beste bodembedekkers

Zowat elke tuin heeft nood aan een aantal goede bodembedekkers. Ze zorgen niet alleen voor een mooi uitzicht, maar eens volgroeid kunnen ze ook helpen het onkruid tegen te gaan. Er is een heel scala aan soorten en kleuren verkrijgbaar, maar hou bij de keuze van een bodembedekker wel rekening met de standplaats. Sommige soorten verkiezen een drogere grond en verdragen veel zon, andere staan liever wat vochtiger, en verkiezen wat beschutting. Hier volgt een overzicht van de beste soorten.


Een zomer lang kleur op je terras met zomerbloeiers!

Een zomer lang kleur op uw terras. Begin mei is het ideale moment om uw terras op te fleuren met kleurrijke terrasplanten. Geranium (Pelargonium) en Surfinia zijn bij de meeste mensen goed gekend, maar het aanbod aan zomerbloeiers voor op het terras is heel wat ruimer.


Algemene planttips

Mensen denken vaak van zichzelf dat ze niet goed kunnen tuinieren, dat ze geen ‘groene vingers’ hebben. Het aanplanten van bomen en struiken is nochtans minder moeilijk dan vaak wordt gedacht. Er zijn een aantal belangrijke basisprincipes waar u rekening mee moet houden, en als u die volgt, is succes nagenoeg gegarandeerd.


Hortensia's: terug van nooit weggeweest

Hortensia's behoren tot de meest waardevolle planten voor de tuin. De laatste jaren winnen ze - geheel terecht - opnieuw sterk aan populariteit. Voor zowat elke tuin bestaan er passende soorten: groot of klein, modern of klassiek, frivool of strak. Een overzichtje van de beste soorten.


Zuiderse planten

Heel wat mensen halen hun hart op wanneer ze op vakantie in het Zuiden de natuur in al haar glorie bewonderen: olijfbomen, palmen, vijgenbomen, ... En velen onder ons willen dat vakantiegevoel  naar eigen tuin brengen. Maar hoeveel overlevingskans heeft zo’n plant? Welke zuiderse planten kunnen ons West-Europees klimaat aan met zijn soms toch wel strenge winters? We zetten de populairste en sterkste soorten voor u op een rijtje.


Bladhoudende hagen

Een mooie en goed verzorgde haag rond de tuin geeft niet enkel structuur, maar zorgt vooral voor privacy. Wie echt goed afgesloten wil zitten, kiest daarom best voor een bladhoudende haag. De min of meer bladhoudende beukenhaag (Fagus sylvatica) is al besproken in een eerder artikel. In dit artikel gaat het over echt groenblijvende hagen.


Bolbomen

De laatste jaren worden de meeste tuinen steeds kleiner. Veel mensen willen toch graag één of enkele bomen in hun tuin, en dan zijn bolbomen vaak de ideale oplossing. De meeste soorten zijn beperkt in grootte, ze zijn makkelijk in onderhoud, en ze zijn meestal verkrijgbaar in verschillende stamhoogtes.