logo
logo

Tuintips

Cornus: elke tuin verdient er één!

De Kornoelje (Cornus in het Latijn) is een geslacht dat bestaat uit een dertigtal verschillende soorten. Sommige soorten dragen prachtige bloemen of bessen, andere hebben sierlijke takken, en nog andere soorten hebben een mooie herfstverkleuring. Een ding staat vast: het zijn nagenoeg allemaal topplanten, en elke tuin zou minstens één soort moeten hebben. Een overzichtje van enkele van de mooiste soorten.


Meer vlinders en bijen in je tuin!

Een tuin vol groen en bloemen is prachtig, maar een echt zomers gevoel krijg je pas als er ook wat leven in de tuin zit: vogels, bijtjes, vlinders…  Het aantal vlinders en bijen in België is de laatste jaren gedaald, en dat is erg jammer. Ook planten hebben immers baat bij vlinders: net zoals de bijen, zorgen ze voor de bestuiving. Met deze tips maak je van je tuin een heus paradijs voor vlinders en bijen.


Tips voor een zomer lang fruit uit eigen tuin!

Zelf kweken zit in de lift: groenten, kruiden, maar vooral het zelf kweken van fruit wint de laatste jaren sterk aan populariteit. Niet alleen appelen en peren doen het goed, maar ook exotische vruchten en allerlei soorten kleinfruit vallen erg in de smaak bij de thuiskwekers. Magazine Wieper legde zijn oor te luisteren bij Dries, uitbater van ons plantencentrum.


Dakbomen

Een dakboom of parasolboom is een boom waar de takken in parasolvorm geleid en gesnoeid zijn. Zo’n parasolboom past eigenlijk in zowat elke tuin. Plant hem op de juiste plaats, en hij vormt een natuurlijke parasol die zorgt voor een verkoelende schaduw tijdens warme zomerdagen.Lees hier tussen welke soorten je kan kiezen en hoe je ze moet planten en snoeien.


Hagen: over haagbeuk en beukenhaag...

Wanneer u een haag in of rond uw tuin wil zetten, is er een ruim aanbod aan mogelijkheden. De jongste jaren winnen vooral groene beuk, rode beuk en haagbeuk enorm aan populariteit. Deze blijken niet alleen makkelijker qua onderhoud, maar ze zijn ook een stuk sterker. Bovendien passen ze zowel in een klassieke als in een moderne tuin. Lees hier wat het verschil is tussen groene beuk, haagbeuk, rode beuk en hoe je een haag moet planten.


Hoe een haag correct te planten

Een haag van groene beuk, rode beuk, haagbeuk,... aanplanten is niet zo moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een paar essentiële dingen: kwaliteitsplanten kopen, de wortels niet laten uitdrogen, een goeie grondvoorbereiding, bijgieten bij droog weer, etc. Als je rekening houdt met volgende planttips, is succes gegarandeerd!


De japanse esdoorn: een meerwaarde in elke tuin

De Japanse esdoorn is een sierlijke struik die eigenlijk in zowat elke tuin past. Of uw tuin nu modern of romantisch is, groot of klein, voor elke tuin bestaat er wel een geschikte variant. Hij is te gebruiken als solitair in een voortuin, tussen steentjes in een minimalistische tuin, in een Japanse tuin, naast de vijver, in pot op het terras of gewoon in de border tussen andere planten. Japanse esdoorns bestaan in meer dan duizend soorten.  Afhankelijk van de soort kan de bladkleur tinten van groen, geel, rood, paars, bruin of bontbladig zijn, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: hun prachtige herfstkleur.


Een heerlijk geurende tuin

Niets roept meer het lentegevoel op dan de geur van de eerste voorjaarsbloeiers! En wie met een beetje overleg planten kiest, kan een heel jaar door genieten van een heerlijk geurende tuin.


Leibomen

Alles wat je moet weten over leibomen. Vlaanderen wordt steeds dichter bebouwd, de tuintjes worden kleiner, en vaak heeft de privacy daar onder te leiden. Om inkijk vanuit andere gebouwen in je huis, tuin of op het terras te beperken zijn leibomen uitermate geschikt. Veel mensen kennen enkel de wat klassiekere leilinde, maar er bestaat een heel scala aan lei- en schermbomen die je tuin kunnen verfraaien.


Kruiden uit eigen tuin

U heeft nog een zonnig plaatsje over in uw tuin of op het terras? Waarom dan geen kruidenhoekje maken: met een minimum aan inspanning kan u een prachtig kruidentuintje of -hoekje creëren, waar u bijna heel het jaar door plezier aan kan beleven. Maar ook wie geen tuin heeft, kan makkelijk kruiden houden in potten of bloembakken op het terras of op de vensterbank. En wees nu eerlijk, ècht verse kruiden smaken toch een pak beter dan gedroogde!