logo
logo

Tuintips

Zuiderse planten

Heel wat mensen halen hun hart op wanneer ze op vakantie in het Zuiden de natuur in al haar glorie bewonderen: olijfbomen, palmen, vijgenbomen, ... En velen onder ons willen dat vakantiegevoel  naar eigen tuin brengen. Maar hoeveel overlevingskans heeft zo’n plant? Welke zuiderse planten kunnen ons West-Europees klimaat aan met zijn soms toch wel strenge winters? We zetten de populairste en sterkste soorten zuiderse planten op een rijtje.


Leibomen

Alles wat je moet weten over leibomen. Vlaanderen wordt steeds dichter bebouwd, de tuintjes worden kleiner, en vaak heeft de privacy daar onder te leiden. Om inkijk vanuit andere gebouwen in je huis, tuin of op het terras te beperken zijn leibomen uitermate geschikt. Veel mensen kennen enkel de wat klassiekere leilinde, maar er bestaat een heel scala aan lei- en schermbomen die je tuin kunnen verfraaien.


Hortensia's: terug van nooit weggeweest

Hortensia's behoren tot de meest waardevolle planten voor de tuin. De laatste jaren winnen ze - geheel terecht - opnieuw sterk aan populariteit. Voor zowat elke tuin bestaan er passende soorten: groot of klein, modern of klassiek, frivool of strak. Een overzichtje van de beste soorten.Een heerlijk geurende tuin

Niets roept meer het lentegevoel op dan de geur van de eerste voorjaarsbloeiers! En wie met een beetje overleg planten kiest, kan een heel jaar door genieten van een heerlijk geurende tuin.


De japanse esdoorn: een meerwaarde in elke tuin

De Japanse esdoorn (Acer) is een sierlijke struik die eigenlijk in zowat elke tuin past. Of uw tuin nu modern of romantisch is, groot of klein, voor elke tuin bestaat er wel een geschikte variant. Hij is te gebruiken als solitair in een voortuin, tussen steentjes in een minimalistische tuin, in een Japanse tuin, naast de vijver, in pot op het terras of gewoon in de border tussen andere planten. Japanse esdoorns bestaan in meer dan duizend soorten.  Afhankelijk van de soort kan de bladkleur tinten van groen, geel, rood, paars, bruin of bontbladig zijn, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: hun prachtige herfstkleur.


Hoe een haag correct te planten?

Een haag van groene beuk, rode beuk, haagbeuk,... aanplanten is niet zo moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een paar essentiële dingen: kwaliteitsplanten kopen, de wortels niet laten uitdrogen, een goeie grondvoorbereiding, bijgieten bij droog weer, etc. Als je rekening houdt met volgende planttips, is succes gegarandeerd!


Dakbomen

Een dakboom of parasolboom is een boom waar de takken in parasolvorm geleid en gesnoeid zijn. Zo’n parasolboom past eigenlijk in zowat elke tuin. Plant hem op de juiste plaats, en hij vormt een natuurlijke parasol die zorgt voor een verkoelende schaduw tijdens warme zomerdagen.Lees hier tussen welke soorten je kan kiezen en hoe je ze moet planten en snoeien.


Tips voor een zomer lang fruit uit eigen tuin!

Zelf kweken zit in de lift: groenten, kruiden, maar vooral het zelf kweken van fruit wint de laatste jaren sterk aan populariteit. Niet alleen appelen en peren doen het goed, maar ook exotische vruchten en allerlei soorten kleinfruit vallen erg in de smaak bij de thuiskwekers. Magazine Wieper legde zijn oor te luisteren bij Dries, uitbater van ons plantencentrum.


Meer vlinders en bijen in je tuin!

Een tuin vol groen en bloemen is prachtig, maar een echt zomers gevoel krijg je pas als er ook wat leven in de tuin zit: vogels, bijtjes, vlinders…  Het aantal vlinders en bijen in België is de laatste jaren gedaald, en dat is erg jammer. Ook planten hebben immers baat bij vlinders: net zoals de bijen, zorgen ze voor de bestuiving. Met deze tips maak je van je tuin een heus paradijs voor vlinders en bijen.