logo
logo

Tuintips

Zomerbloeiers: dit zijn dé trends voor 2019

Eind april is hét uitgelezen moment om je terras op te fleuren met zomerbloeiers en terrasplanten. In dit artikel lees je wat de trends voor 2019 zijn en welke zomerbloeiers echte zonnekloppers zijn en welke een plaatsje in de schaduw verkiezen.


7 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Een tuin is genieten. En dat is dan ook wat de meeste mensen het liefst doen in hun tuin: genieten van de eerste zonnestralen in de lente,  van een drankje in de schaduw van een boom tijdens de zomer, gezellig buiten eten, …  Werken in de tuin is voor sommigen onder jullie ook echt ontspanning, maar niet iedereen denkt daar zo over. Daarom enkele tips voor wie het werk in de tuin wil beperken tot het absolute minimum.


De meest duurzame kerstboom: echt of nep?

We kunnen er niet omheen: als we nog een leefbare planeet willen voor onze kleinkinderen, moeten we bewuster en duurzamer consumeren. En ook een kerstboom aankopen hoort daarbij. Maar wat is nu de boom met de minste milieu-impact: een echte of een plastic kerstboom? Het antwoord is helaas niet zo eenvoudig. Veel hangt af van welke echte kerstboom je precies koopt en hoe vaak je de kerstboom hergebruikt. We zetten alle feiten op een rijtje in een poging objectief te blijven ;-)


Hoe kan je tuin een droge en hete zomer overleven?

De zomer van 2018 was ongemeen warm en droog, waardoor heel wat mensen problemen hadden in hun tuin. Niet alleen het gazon werd bruin, maar ook veel planten kregen het lastig, vooral degene die nog recent geplant waren. Door de waterschaarste zagen veel mensen hun groene tuin veranderen in een dorre boel. Hier gaan we in op preventie: Hoe krijg je sterke planten die zonder veel problemen een hete en droge zomer overleven?


Een onkruidvrije tuin

Het is de droom van elke tuinier: een tuin vol groen en bloem, maar zonder onkruid. En dan lijkt het gebruik van worteldoek tussen de planten de ideale oplossing. Maar ook hier geldt: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat meestal…


10 beste terrasplanten volgens Nadine De Pauw

Met de zomer in aantocht, is de tijd aangebroken om je terras op te fleuren met kleurrijke terrasplanten en zomerbloeiers. De margriet en geranium kent iedereen, maar het mag al eens iets anders zijn. Nadine De Pauw gaf magazine Wieper een lijstje mee met  haar favoriete terrasplanten die misschien net ietsje unieker ogen én toch een zomer lang kleur op je terras toveren.
 


Hoe snoei je best je fruitbomen?

Hoe je fruitbomen moet snoeien, is afhankelijk van de soort fruitboom. Zo snoei je appel- en perenbomen best minstens één keer per jaar, tijdens de winter, terwijl de meeste steenvruchten minder of geen snoei nodig hebben, en in de zomer. Lees hier enkele algemene tips voor het snoeien van volwassen fruitbomen.


Help! Mijn buxus wordt kaalgevreten!

De buxusmot heeft de afgelopen jaren in onze contreien zodanig huisgehouden, dat wat meer uitleg wel op zijn plaats is: Wat is die buxusmot? Hoe gaat ze te werk? En vooral: valt er nog iets aan te doen?


Zo breng je meer bloem in je tuin

Mensen zijn vaak op zoek naar planten die hun tuin opfleuren met bloemenpracht, en liefst zo lang mogelijk. Magazine Wieper nam in april 2017 een interview af met Dries en vroeg ons professioneel advies.

Wieper: Wat raad jij aan als professional om zo lang mogelijk van bloem in de tuin te kunnen genieten?


Zuiderse sfeer in je tuin met Lavendel

Al jaar en dag is Lavendel een van de populairste planten voor tuin en terras. De geur roept bij sommigen de herinnering aan oma’s linnenkast op, anderen dromen weg bij het zicht van de blauwpaarse bloemen en wanen zich in de Provence. Een ding staat vast: deze vlinderlokkende tuinklassieker heeft zijn strepen terecht verdiend. Maar er zijn een heel aantal soorten Lavendel op de markt, en de ene is al beter voor in onze tuinen dan de andere.