Tuintips

Hagen: over haagbeuk en beukenhaag...

Lees hier wat het verschil is tussen groene beuk, haagbeuk, rode beuk en hoe je een haag moet planten. Wanneer je een haag in of rond je tuin wil zetten, is er een ruim aanbod aan mogelijkheden. De jongste jaren winnen vooral groene beuk, rode beuk en haagbeuk enorm aan populariteit. Deze blijken niet alleen makkelijker qua onderhoud, maar ze zijn ook een stuk sterker. Bovendien passen ze zowel in een klassieke als in een moderne tuin.

Dries 27/09/14

Lees meer

Hoe een haag correct te planten?

Een haag van groene beuk, rode beuk, haagbeuk,... aanplanten is niet zo moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een paar essentiële dingen: kwaliteitsplanten kopen, de wortels niet laten uitdrogen, een goeie grondvoorbereiding, bijgieten bij droog weer, etc. Als je rekening houdt met volgende planttips, is succes gegarandeerd!

Dries 27/09/14

Lees meer

De japanse esdoorn: een meerwaarde in elke tuin

De Japanse esdoorn (Acer) is een sierlijke struik die eigenlijk in zowat elke tuin past. Of uw tuin nu modern of romantisch is, groot of klein, voor elke tuin bestaat er wel een geschikte variant. Hij is te gebruiken als solitair in een voortuin, tussen steentjes in een minimalistische tuin, in een Japanse tuin, naast de vijver, in pot op het terras of gewoon in de border tussen andere planten. Japanse esdoorns bestaan in meer dan duizend soorten.  Afhankelijk van de soort kan de bladkleur tinten van groen, geel, rood, paars, bruin of bontbladig zijn, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: hun prachtige herfstkleur.

Dries 25/08/14

Lees meer

Een heerlijk geurende tuin

Niets roept meer het lentegevoel op dan de geur van de eerste voorjaarsbloeiers! En wie met een beetje overleg planten kiest, kan een heel jaar door genieten van een heerlijk geurende tuin.

Dries 02/03/14

Lees meer

Leibomen

Leibomen: in deze tuintip lees je alles wat je erover moet weten. Vlaanderen wordt steeds dichter bebouwd, de tuintjes worden kleiner, en vaak heeft de privacy daar onder te leiden. Om inkijk vanuit andere gebouwen in je huis, tuin of op het terras te beperken zijn leibomen uitermate geschikt. Veel mensen kennen enkel de wat klassiekere leilinde, maar er bestaat een heel scala aan lei- en schermbomen die je tuin kunnen verfraaien.

Dries 01/12/13

Lees meer

Kruiden uit eigen tuin

Heb je nog een zonnig plaatsje over in je tuin of op het terras? Waarom dan geen kruidenhoekje maken: met een minimum aan inspanning kan je een prachtig kruidentuintje of -hoekje creëren, waar je bijna heel het jaar door plezier aan kan beleven. Maar ook wie geen tuin heeft, kan makkelijk kruiden houden in potten of bloembakken op het terras of op de vensterbank. En wees nu eerlijk, ècht verse kruiden smaken toch een pak beter dan gedroogde!

Dries 01/12/13

Lees meer

Fruit uit eigen tuin

Fruit uit eigen tuin: lekker en gezond! Niets is heerlijker dan verse vruchten te kunnen plukken uit de eigen tuin! Lekker, vers, sappig en zonder pesticiden, fruit in alle smaken en geuren, het is eenvoudiger dan je denkt. De meeste mensen denken meteen aan appel-, peren- of andere fruitbomen, maar er is ook een heel scala aan kleinfruit dat erg makkelijk te kweken en bijzonder lekker is. Enkele vierkante meters kunnen voor een hele zomer lang fruitplezier zorgen.

Dries 01/12/13

Lees meer

De beste bodembedekkers

Bodembedekkers: zowat elke tuin heeft er nood aan. Ze zorgen niet alleen voor een mooi uitzicht, maar eens volgroeid kunnen ze ook helpen het onkruid tegen te gaan. Er is een heel scala aan soorten en kleuren verkrijgbaar, maar hou bij de keuze van een bodembedekker wel rekening met de standplaats. Sommige soorten verkiezen een drogere grond en verdragen veel zon, andere staan liever wat vochtiger, en verkiezen wat beschutting. Hier volgt een overzicht van de beste soorten bodembedekkers.

Dries 30/11/13

Lees meer

Een zomer lang kleur op je terras met zomerbloeiers!

Een zomer lang kleur op je terras. Begin mei is het ideale moment om je terras op te fleuren met kleurrijke terrasplanten. Geranium (Pelargonium) en Surfinia zijn bij de meeste mensen goed gekend, maar het aanbod aan zomerbloeiers voor op het terras is heel wat ruimer.

Dries 30/11/13

Lees meer

Algemene planttips

Mensen denken vaak van zichzelf dat ze niet goed kunnen tuinieren, dat ze geen ‘groene vingers’ hebben. Het aanplanten van bomen en struiken is nochtans minder moeilijk dan vaak wordt gedacht. Er zijn een aantal belangrijke basisprincipes waar je rekening mee moet houden, en als je die volgt, is succes nagenoeg gegarandeerd.

Flor 15/09/13

Lees meer

Overzicht

10 beste zomerbloeiers volgens Nadine De Pauw nieuw Hoe combineer je verharding en groen in je tuin? nieuw Een kindvriendelijke tuin Hoe maak je je tuin weerbaarder tegen droogte? Agapanthus: een topper onder de terrasplanten Meer vogels in je tuin! Een boeket uit je eigen pluktuin Bloeiende vasteplantenborders 7 tuintips voor kleine stadstuinen Zo creëer je natuurlijke schaduw in je tuin Herfstkleuren in je tuin Smalgroeiende bomen Ga de klimaatopwarming tegen in je eigen tuin Eigen plant eerst? Over exoten en inheemse planten. Zomerbloeiers: dit zijn de trends voor 2022! 7 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin De meest duurzame kerstboom: echt of nep? Hoe kan je tuin een droge en hete zomer overleven? Een onkruidvrije tuin 10 beste terrasplanten volgens Nadine De Pauw Hoe snoei je best je fruitbomen? Help! Mijn buxus wordt kaalgevreten! Zo breng je meer bloem in je tuin Zuiderse sfeer in je tuin met Lavendel 6 alternatieven voor buxus Meerstammige bomen Cornus: elke tuin verdient er één! Meer vlinders en bijen in je tuin! Tips voor een zomer lang fruit uit eigen tuin! Dakbomen Hagen: over haagbeuk en beukenhaag... Hoe een haag correct te planten? De japanse esdoorn: een meerwaarde in elke tuin Een heerlijk geurende tuin Leibomen Kruiden uit eigen tuin Fruit uit eigen tuin De beste bodembedekkers Een zomer lang kleur op je terras met zomerbloeiers! Algemene planttips Hortensia's: terug van nooit weggeweest Zuiderse planten Bladhoudende hagen Bolbomen Siergrassen Vroegbloeiende planten De 10 beste tuinplanten volgens André De Pauw