Tuintips

De meest duurzame kerstboom: echt of nep?

Wat is de kerstboom met de minste milieu-impact: een echte of een plastic kerstboom? Het antwoord is helaas niet zo eenvoudig. Veel hangt af van welke echte kerstboom je precies koopt en hoe vaak je de kerstboom hergebruikt. We zetten alle feiten op een rijtje in een poging objectief te blijven ;-)

Dries 23/11/18

Lees meer

Hoe kan je tuin een droge en hete zomer overleven?

De afgelopen zomers waren ongemeen warm en droog, waardoor heel wat mensen problemen hadden in hun tuin. Niet alleen het gazon werd bruin, maar ook veel planten kregen het lastig, vooral degene die nog recent geplant waren. Door de waterschaarste zagen veel mensen hun groene tuin veranderen in een dorre boel. Hier gaan we in op preventie: Hoe krijg je sterke planten die zonder veel problemen een hete en droge zomer overleven?

Dries 25/09/18

Lees meer

Een onkruidvrije tuin

Het is de droom van elke tuinier: een tuin vol groen en bloem, maar zonder onkruid. En dan lijkt het gebruik van worteldoek tussen de planten de ideale oplossing. Maar ook hier geldt: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat meestal…

Dries 02/05/18

Lees meer

10 beste terrasplanten volgens Nadine De Pauw

Met de zomer in aantocht, is de tijd aangebroken om je terras op te fleuren met kleurrijke terrasplanten en zomerbloeiers. De margriet en geranium kent iedereen, maar het mag al eens iets anders zijn. Nadine De Pauw gaf magazine Wieper een lijstje mee met  haar favoriete terrasplanten die misschien net ietsje unieker ogen én toch een zomer lang kleur op je terras toveren. Ook met moederdag doe je de mama's een groot plezier met een terrasplant die bloeit tot in het najaar!
 

Dries 20/04/18

Lees meer

Hoe snoei je best je fruitbomen?

Hoe je fruitbomen moet snoeien, is afhankelijk van de soort fruitboom. Zo snoei je appel- en perenbomen best minstens één keer per jaar, tijdens de winter, terwijl de meeste steenvruchten minder of geen snoei nodig hebben, en in de zomer. Lees hier enkele algemene tips voor het snoeien van volwassen fruitbomen.

Dries 02/03/18

Lees meer

Help! Mijn buxus wordt kaalgevreten!

De buxusmot heeft de afgelopen jaren in onze contreien zodanig huisgehouden, dat wat meer uitleg wel op zijn plaats is: Wat is die buxusmot? Hoe gaat ze te werk? En vooral: valt er nog iets aan te doen?

Dries 10/08/17

Lees meer

Zo breng je meer bloem in je tuin

Mensen zijn vaak op zoek naar planten die hun tuin opfleuren met bloemenpracht, en liefst zo lang mogelijk. Magazine Wieper nam in april 2017 een interview af met Dries en vroeg ons professioneel advies.

Wieper: Wat raad jij aan als professional om zo lang mogelijk van bloem in de tuin te kunnen genieten?

Dries 22/05/17

Lees meer

Zuiderse sfeer in je tuin met Lavendel

Al jaar en dag is Lavendel een van de populairste planten voor tuin en terras. De geur roept bij sommigen de herinnering aan oma’s linnenkast op, anderen dromen weg bij het zicht van de blauwpaarse bloemen en wanen zich in de Provence. Een ding staat vast: deze vlinderlokkende tuinklassieker heeft zijn strepen terecht verdiend. Maar er zijn een heel aantal soorten Lavendel op de markt, en de ene is al beter voor in onze tuinen dan de andere.

Dries 12/04/17

Lees meer

6 alternatieven voor buxus

Buxus is al sinds jaar en dag een populaire plant in veel Vlaamse tuinen. Maar net doordat hij zo veel gebruikt wordt, is hij de laatste jaren nogal onderhevig aan ziekten en de beruchte buxusmot. In dit artikel leer je 6 alternatieven voor buxus kennen:

  • Ilex crenata (Japanse hulst)
  • Lonicera (Chinese kamperfoelie)
  • Euonymus Green Spire (kardinaalsmuts)
  • Taxus
  • Nandina domestica (hemelse bamboe)
  • Loecothoe 'Zeblid'

Dries 20/03/17

Lees meer

Meerstammige bomen

Meerstammige bomen zijn echte eyecatchers in tuinen die net dat tikkeltje anders en meer mogen zijn dan een 'gewone' tuin. Het is een tussenvorm tussen struik en boom die de laatste jaren aan een stevig opmars bezig is. Meerstammige bomen hebben kenmerken van zowel een boom als een struik: niet al te groot, de vertakking begint al van aan of net boven de grond, maar toch zijn de stammen onderaan kaal wat een prachtig visueel effect creëert. Ons assortiment meerstammigen is sinds kort dan ook enorm uitgebreid!

Dries 29/11/16

Lees meer

Overzicht

Clematis nieuw Tuinieren in de lente: 9 tips voor beginners nieuw Ontdek de veelzijdigheid van de Japanse sierkers Nordmann: de Rolls Royce onder de kerstbomen - eigen kweek! 10 beste zomerbloeiers volgens Nadine De Pauw Hoe combineer je verharding en groen in je tuin? Een kindvriendelijke tuin Hoe maak je je tuin weerbaarder tegen droogte? Agapanthus: een topper onder de terrasplanten Meer vogels in je tuin! Een boeket uit je eigen pluktuin Bloeiende vasteplantenborders 7 tuintips voor kleine stadstuinen Zo creëer je natuurlijke schaduw in je tuin Herfstkleuren in je tuin Smalgroeiende bomen Ga de klimaatopwarming tegen in je eigen tuin Eigen plant eerst? Over exoten en inheemse planten. Zomerbloeiers: dit zijn de trends voor 2022! 7 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin De meest duurzame kerstboom: echt of nep? Hoe kan je tuin een droge en hete zomer overleven? Een onkruidvrije tuin 10 beste terrasplanten volgens Nadine De Pauw Hoe snoei je best je fruitbomen? Help! Mijn buxus wordt kaalgevreten! Zo breng je meer bloem in je tuin Zuiderse sfeer in je tuin met Lavendel 6 alternatieven voor buxus Meerstammige bomen Cornus: elke tuin verdient er één! Meer vlinders en bijen in je tuin! Tips voor een zomer lang fruit uit eigen tuin! Dakbomen Hagen: over haagbeuk en beukenhaag... Hoe een haag correct te planten? De japanse esdoorn: een meerwaarde in elke tuin Een heerlijk geurende tuin Leibomen Kruiden uit eigen tuin Fruit uit eigen tuin De beste bodembedekkers Een zomer lang kleur op je terras met zomerbloeiers! Algemene planttips Hortensia's: terug van nooit weggeweest Zuiderse planten Bladhoudende hagen Bolbomen Siergrassen Vroegbloeiende planten De 10 beste tuinplanten volgens André De Pauw