Tuintips

Een boeket uit je eigen pluktuin

Plukbloemen in je eigen tuin: je kan er zelf de mooiste boeketten mee maken om je woonkamer week na week op te fleuren. Heerlijk is dat! Hoe je je eigen pluktuin aanlegt en welke planten geschikt zijn als plukbloemen lees je in deze tuintip.

Dries 12/03/22

Lees meer

Bloeiende vasteplantenborders

Bloeiende vasteplantenborders kennen een ware renaissance. Het zijn borders gevuld met verschillende vaste planten waarvan de meerderheid tijdelijk verdwijnt in de winter, maar in de zomer zijn ze weergaloos en niet te evenaren in hun bloemenpracht. Vlinders en bijen voelen er zich meteen thuis. Bovendien kan je, met de juiste plantenkeuze, het seizoen rekken van de lente tot in de herfst en zelfs de winter.

Dries 19/04/21

Lees meer

7 tuintips voor kleine stadstuinen

Wie in het centrum van de stad of gemeente woont, moet het soms stellen met een klein tuintje of terras. Nochtans hoeft dat geen nadeel te zijn. Met wat creativiteit en de juiste plantenkeuze tover je ook die tuintjes om tot een oase van groen en rust. Met deze tips kan je alvast aan de slag.

Dries 16/03/21

Lees meer

Zo creëer je natuurlijke schaduw in je tuin

Meer schaduw in de tuin! Dat is de vraag die steeds meer mensen in ons plantencentrum stellen. Een boom om onder te luieren in een ligzetel, een boek te lezen of om kinderen te laten spelen zonder dat ze aan de brandende zon blootgesteld worden. Onmisbaar met de ongenadig hete en droge zomers van de laatste jaren. Hoe doe je dat nu best? Grofweg zijn er een viertal mogelijkheden: dakbomen, bolbomen, gewone bomen of een pergolaconstructie.

Dries 30/01/21

Lees meer

Herfstkleuren in je tuin

7 planten en bomen met prachtige herfstkleuren. Ze brengen kleur in je tuin wanneer de dagen korter worden en de zon het al eens laat afweten. Van helgeel over dieprood tot fel paars, het kan allemaal. Ontdek hier de mogelijkheden!

Dries 26/09/20

Lees meer

Smalgroeiende bomen

Een tuin zonder boom is niet echt een tuin. Maar met de steeds kleiner wordende tuintjes, is er niet altijd genoeg plaats om een sterk uitgroeiende boom te planten. Een bolboom kan dan een oplossing zijn, maar een smalgroeiende boom komt soms nog beter tot zijn recht, zowel in landelijke als strakke en moderne tuinen. Een overzicht van beste en mooiste soorten:

Dries 11/03/20

Lees meer

Ga de klimaatopwarming tegen in je eigen tuin

Bezorgd om het klimaat? Terecht. Dat de zomers steeds warmer worden kan niemand meer ontkennen, behalve als je Trump heet. Meer beplanting en minder verhardering zijn hét antwoord op de klimaatopwarming. Elke boom of plant zuivert de lucht door CO2 op te nemen en fijn stof te filteren. Helaas is niet elke plant even hitte- en droogtebestendig. Naast enkele specifieke plantadviezen, geven we je een handvol tips om de natuur een handje te helpen én om de hitte uit de tuin te houden. Zo maak je je tuin weerbaar tegen het klimaat.

Dries 23/09/19

Lees meer

Eigen plant eerst? Over exoten en inheemse planten.

De laatste jaren wordt het aanplanten van inheemse bomen en struiken enorm gestimuleerd, vaak zelfs verplicht. Het aanplanten van ‘exoten’ wordt dan weer afgeraden, of zelfs verboden. Maar is die zwart-wit indeling van ‘goede inheemse planten’ versus ‘slechte exoten’ wel helemaal terecht? Zoals vaak, is de waarheid een pak genuanceerder…

Dries 23/09/19

Lees meer

Zomerbloeiers: dit zijn de trends voor 2022!

Eind april is hét uitgelezen moment om je terras op te fleuren met zomerbloeiers en terrasplanten. In dit artikel lees je wat de trends voor 2022 zijn en welke zomerbloeiers echte zonnekloppers zijn en welke een plaatsje in de schaduw verkiezen.

Dries 19/04/19

Lees meer

7 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Een tuin is genieten. En dat is dan ook wat de meeste mensen het liefst doen in hun tuin: genieten van de eerste zonnestralen in de lente,  van een drankje in de schaduw van een boom tijdens de zomer, gezellig buiten eten, …  Werken in de tuin is voor sommigen onder jullie ook echt ontspanning, maar niet iedereen denkt daar zo over. Daarom enkele tips voor wie het werk in de tuin wil beperken tot het absolute minimum.

Dries 20/03/19

Lees meer

Overzicht

Clematis nieuw Tuinieren in de lente: 9 tips voor beginners nieuw Ontdek de veelzijdigheid van de Japanse sierkers Nordmann: de Rolls Royce onder de kerstbomen - eigen kweek! 10 beste zomerbloeiers volgens Nadine De Pauw Hoe combineer je verharding en groen in je tuin? Een kindvriendelijke tuin Hoe maak je je tuin weerbaarder tegen droogte? Agapanthus: een topper onder de terrasplanten Meer vogels in je tuin! Een boeket uit je eigen pluktuin Bloeiende vasteplantenborders 7 tuintips voor kleine stadstuinen Zo creëer je natuurlijke schaduw in je tuin Herfstkleuren in je tuin Smalgroeiende bomen Ga de klimaatopwarming tegen in je eigen tuin Eigen plant eerst? Over exoten en inheemse planten. Zomerbloeiers: dit zijn de trends voor 2022! 7 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin De meest duurzame kerstboom: echt of nep? Hoe kan je tuin een droge en hete zomer overleven? Een onkruidvrije tuin 10 beste terrasplanten volgens Nadine De Pauw Hoe snoei je best je fruitbomen? Help! Mijn buxus wordt kaalgevreten! Zo breng je meer bloem in je tuin Zuiderse sfeer in je tuin met Lavendel 6 alternatieven voor buxus Meerstammige bomen Cornus: elke tuin verdient er één! Meer vlinders en bijen in je tuin! Tips voor een zomer lang fruit uit eigen tuin! Dakbomen Hagen: over haagbeuk en beukenhaag... Hoe een haag correct te planten? De japanse esdoorn: een meerwaarde in elke tuin Een heerlijk geurende tuin Leibomen Kruiden uit eigen tuin Fruit uit eigen tuin De beste bodembedekkers Een zomer lang kleur op je terras met zomerbloeiers! Algemene planttips Hortensia's: terug van nooit weggeweest Zuiderse planten Bladhoudende hagen Bolbomen Siergrassen Vroegbloeiende planten De 10 beste tuinplanten volgens André De Pauw