Tuintips

Clematis

Clematis is met zijn met vorstelijke bloemen en elegante groeiwijze een geweldige manier om een houten scherm of lelijke betonnen muur te bedekken. Of om een verticaal accent te brengen in een kleurrijke en levendige tuin. In dit artikel laten we je kennismaken met de verschillende categorieën van clematis en delen we onze tips voor aanplanten, snoeien en onderhoud.

Dries 17/04/24

Lees meer

Tuinieren in de lente: 9 tips voor beginners

Geen groene vingers maar kriebelt het wel nu je de elders narcissen en krokusjes ziet verschijnen? Lees onze planttips voor de lente en laat je op weg helpen met je eerste stappen in de tuin!

De lente is het perfecte moment om de handen uit de mouwen te steken en je tuin om te toveren tot een oase van groen en rust. Hier zijn een paar eenvoudige tuintips om je op weg te helpen naar een prachtige tuin:

Dries 21/02/24

Lees meer

Ontdek de veelzijdigheid van de Japanse sierkers

De Japanse sierkers staat bekend om zijn prachtige bloesems die de lente aankondigen. In het voorjaar transformeert de Japanse sierkers in een sprookjesachtig tafereel met overvloedige bloesems. De boom wordt letterlijk bedekt met delicate, roze of witte bloemen die een onmiskenbare charme toevoegen aan je tuin. Het is bovendien een onderhoudsvriendelijke boom, die niet al te veel eisen stelt aan zijn standplaats, en weinig werk vraagt. Een overzicht van de beste soorten:

Dries 13/02/24

Lees meer

Nordmann: de Rolls Royce onder de kerstbomen - eigen kweek!

De Nordmann kerstboom is veruit de meest gekozen boom om kerstsfeer naar de woonkamer te brengen, niet alleen op onze eigen kerstbomenkwekerij! Hij wordt wel eens ‘de Rolls Royce onder de kerstbomen’ genoemd.  Is dat terecht? Vanwaar komt de Nordmann? En hoe zorg je ervoor dat je kerstboom zo lang mogelijk fris blijft in de woonkamer?

Dries 08/11/23

Lees meer

10 beste zomerbloeiers volgens Nadine De Pauw

Met de zomer in aantocht, is de tijd aangebroken om je terras op te fleuren met kleurrijke  zomerbloeiers en terrasplanten. Nadine van Tuinplantencentrum De Pauw in Bornem gaf magazine PubliDeluxe een lijstje mee met haar favoriete zomerbloeiers die van begin mei tot eind oktober kleur op je terras en in je borders toveren.

Dries 15/04/23

Lees meer

Hoe combineer je verharding en groen in je tuin?

De laatste tijd kan je er niet naast kijken: ontharden is een hot topic. Te veel verharding in een tuin belemmert het infiltreren van regenwater, en zorgt voor nog meer hitte op warme zomerse dagen. Anderzijds is een tuin zonder verharding is ook niet bijzonder praktisch. Het - intussen vaak verplichte - gebruik van waterdoorlatende verharding lost een deel van het probleem op. Maar ook dan is de combinatie van verharding met groen minder evident dan het soms lijkt. Enkele tips voor de combinatie van groen en verharding in je tuin:

Dries 06/02/23

Lees meer

Een kindvriendelijke tuin

Een mooie tuin is één ding, maar iedereen met kinderen of kleinkinderen is maar wat blij als ze hun schermpjes opzijleggen om te gaan ravotten in de frisse buitenlucht. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen graag in je tuin komen? In deze tuintip kijken we wat verder dan het gazon met obligate speeltuig en zandbak en geven we tips mee voor de aanleg van een kindvriendelijke tuin.

Dries 06/02/23

Lees meer

Hoe maak je je tuin weerbaarder tegen droogte?

Nu we steeds vaker met droge en hete zomers en een laag grondwaterpeil te maken hebben, groeit de vraag naar droogtebestendige planten. Meerdere soorten planten hebben het immers lastig tijdens lange periodes van droogte. Vandaar dit overzicht met droogtebestendige planten en tips over hoe je je tuin weerbaarder kan maken tegen droogte.

Dries 30/07/22

Lees meer

Agapanthus: een topper onder de terrasplanten

De Agapanthus is in de categorie van zuiderse terrasplanten een echte oogverblindende topper: z’n statige bloemen, van paars tot zachtblauw en wit, op elegante lange stengels trekken ieders aandacht! Elk terras, landelijk of modern, verdient dan ook zo’n Agapanthus. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende soorten en tips voor de verzorging van de Agapanthus.

Dries 09/04/22

Lees meer

Meer vogels in je tuin!

“Hoe kan ik meer vogels naar mijn tuin lokken?”. Met die vraag komen klanten regelmatig naar ons plantencentrum. In deze tuintip geven we daar als natuurliefhebbers graag een antwoord op.

Dries 18/03/22

Lees meer

Overzicht

Clematis nieuw Tuinieren in de lente: 9 tips voor beginners nieuw Ontdek de veelzijdigheid van de Japanse sierkers Nordmann: de Rolls Royce onder de kerstbomen - eigen kweek! 10 beste zomerbloeiers volgens Nadine De Pauw Hoe combineer je verharding en groen in je tuin? Een kindvriendelijke tuin Hoe maak je je tuin weerbaarder tegen droogte? Agapanthus: een topper onder de terrasplanten Meer vogels in je tuin! Een boeket uit je eigen pluktuin Bloeiende vasteplantenborders 7 tuintips voor kleine stadstuinen Zo creëer je natuurlijke schaduw in je tuin Herfstkleuren in je tuin Smalgroeiende bomen Ga de klimaatopwarming tegen in je eigen tuin Eigen plant eerst? Over exoten en inheemse planten. Zomerbloeiers: dit zijn de trends voor 2022! 7 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin De meest duurzame kerstboom: echt of nep? Hoe kan je tuin een droge en hete zomer overleven? Een onkruidvrije tuin 10 beste terrasplanten volgens Nadine De Pauw Hoe snoei je best je fruitbomen? Help! Mijn buxus wordt kaalgevreten! Zo breng je meer bloem in je tuin Zuiderse sfeer in je tuin met Lavendel 6 alternatieven voor buxus Meerstammige bomen Cornus: elke tuin verdient er één! Meer vlinders en bijen in je tuin! Tips voor een zomer lang fruit uit eigen tuin! Dakbomen Hagen: over haagbeuk en beukenhaag... Hoe een haag correct te planten? De japanse esdoorn: een meerwaarde in elke tuin Een heerlijk geurende tuin Leibomen Kruiden uit eigen tuin Fruit uit eigen tuin De beste bodembedekkers Een zomer lang kleur op je terras met zomerbloeiers! Algemene planttips Hortensia's: terug van nooit weggeweest Zuiderse planten Bladhoudende hagen Bolbomen Siergrassen Vroegbloeiende planten De 10 beste tuinplanten volgens André De Pauw