logo
logo

Tuintips

Bladhoudende hagen

Een mooie en goed verzorgde haag rond de tuin geeft niet enkel structuur, maar zorgt vooral voor privacy het hele jaar rond. Wie echt goed afgesloten wil zitten, kiest daarom best voor een bladhoudende haag die groen blijft in de winter. In deze tuintip vind je een overzicht van de meest courante soorten groenblijvende hagen, met hun voor- en nadelen.


Bolbomen

De laatste jaren worden de meeste tuinen steeds kleiner. Veel mensen willen toch graag één of enkele bomen in hun tuin, en dan zijn bolbomen vaak de ideale oplossing. De meeste soorten zijn beperkt in grootte, ze zijn makkelijk in onderhoud, en ze zijn meestal verkrijgbaar in verschillende stamhoogtes.


Vroegbloeiende planten

Breng ook in de winter en vroege lente kleur in je tuin! Niets is beter om dat koudegevoel te verdrijven dan bloemenpracht in eigen tuin en dat kan zelfs al vanaf januari! Krokusjes, sneeuwklokjes en narcissen plant je best als bloembol in het najaar, maar er zijn verschillende andere vroegbloeiers die je nu wel kan planten en die meteen effect geven in de tuin.


Siergrassen

Siergrassen: de nazomerplanten bij uitstek. Wanneer de zomer op z’n einde loopt, en een groot aantal vaste planten stilaan uitbloeit, staan siergrassen op hun best. Sommige soorten geven dan prachtige pluimen, andere soorten vallen op door hun intense kleur. Met hun wuivende grashalmen geven ze jouw tuin vorm tot ver in de winter.


Algemene planttips

Mensen denken vaak van zichzelf dat ze niet goed kunnen tuinieren, dat ze geen ‘groene vingers’ hebben. Het aanplanten van bomen en struiken is nochtans minder moeilijk dan vaak wordt gedacht. Er zijn een aantal belangrijke basisprincipes waar je rekening mee moet houden, en als je die volgt, is succes nagenoeg gegarandeerd.


Een zomer lang kleur op je terras met zomerbloeiers!

Een zomer lang kleur op je terras. Begin mei is het ideale moment om je terras op te fleuren met kleurrijke terrasplanten. Geranium (Pelargonium) en Surfinia zijn bij de meeste mensen goed gekend, maar het aanbod aan zomerbloeiers voor op het terras is heel wat ruimer.


De beste bodembedekkers

Bodembedekkers: zowat elke tuin heeft er nood aan. Ze zorgen niet alleen voor een mooi uitzicht, maar eens volgroeid kunnen ze ook helpen het onkruid tegen te gaan. Er is een heel scala aan soorten en kleuren verkrijgbaar, maar hou bij de keuze van een bodembedekker wel rekening met de standplaats. Sommige soorten verkiezen een drogere grond en verdragen veel zon, andere staan liever wat vochtiger, en verkiezen wat beschutting. Hier volgt een overzicht van de beste soorten bodembedekkers.


Fruit uit eigen tuin

Fruit uit eigen tuin: lekker en gezond! Niets is heerlijker dan verse vruchten te kunnen plukken uit de eigen tuin! Lekker, vers, sappig en zonder pesticiden, fruit in alle smaken en geuren, het is eenvoudiger dan je denkt. De meeste mensen denken meteen aan appel-, peren- of andere fruitbomen, maar er is ook een heel scala aan kleinfruit dat erg makkelijk te kweken en bijzonder lekker is. Enkele vierkante meters kunnen voor een hele zomer lang fruitplezier zorgen.


Hagen: over haagbeuk en beukenhaag...

Lees hier wat het verschil is tussen groene beuk, haagbeuk, rode beuk en hoe je een haag moet planten. Wanneer je een haag in of rond je tuin wil zetten, is er een ruim aanbod aan mogelijkheden. De jongste jaren winnen vooral groene beuk, rode beuk en haagbeuk enorm aan populariteit. Deze blijken niet alleen makkelijker qua onderhoud, maar ze zijn ook een stuk sterker. Bovendien passen ze zowel in een klassieke als in een moderne tuin.


Kruiden uit eigen tuin

Heb je nog een zonnig plaatsje over in je tuin of op het terras? Waarom dan geen kruidenhoekje maken: met een minimum aan inspanning kan je een prachtig kruidentuintje of -hoekje creëren, waar je bijna heel het jaar door plezier aan kan beleven. Maar ook wie geen tuin heeft, kan makkelijk kruiden houden in potten of bloembakken op het terras of op de vensterbank. En wees nu eerlijk, ècht verse kruiden smaken toch een pak beter dan gedroogde!