Een zomer lang kleur op je terras met zomerbloeiers!

Begin mei is de winter echt voorbij. De dagen worden langer, de zon wordt krachtiger, het buitenleven komt opnieuw op gang. Dit is het ideale moment om je terras op te fleuren met kleurrijke terrasplanten.

Geranium (Pelargonium) en Surfinia zijn bij de meeste mensen goed gekend, maar het aanbod aan zomerbloeiers voor op het terras is heel wat ruimer.

  Pelargonium (in de volksmond 'geranium' genoemd) 

  surfinia

Wanneer je voor een strakke, moderne sfeer kiest, beperk je best het aantal kleuren. Een reeks bloembakken met een groot aantal planten van dezelfde soort helpen hierbij. Vooral wit bloeiende planten zijn erg geschikt hiervoor. Van bijna alle eenjarigen bestaat wel een witte variëteit: witte Cosmos, witte Bacopa, witte Brachycome (foto 1 hieronder), … Het aanbod is enorm. Een nieuwigheid is de Euphorbia ‘Diamond Frost’ (foto 2 hieronder). Deze goed uitgroeiende terrasplant geeft een overvloed aan kleine witte bloempjes tot ver in het najaar. Voor een modern effect kan je witbloeiende planten ook prima combineren met strak geschoren bollen van Ilex Crenata of een mooi opgeknipt Laurier- of Olijfboompje……

 brachycome

 euphorbia

Mag het wat vrolijker zijn, dan kan je gerust gaan voor een overvloed aan kleuren. Een bonte mix van felle kleuren is dit jaar erg in trek in de kledingwinkels, en dit kan ook perfect toegepast worden op het terras. Vooral in grote bakken kan je gerust een kleurrijke mengeling toepassen. Gele Bidens, blauwe Lobelia, roze Verbena, … Ook erg mooi is de combinatie van rechtopgroeiende planten met een afhanger zoals blauw- of witbloeiende Bacopa.

Wie van romantiek houdt, moet zeker pastelkleuren gebruiken. Diascia, Verbena (foto 1 hieronder), Million Bells (foto 2 hieronder), … zijn er in kleuren gaande van lavendelblauw tot koraalroze. Denk zeker ook aan hanging baskets: hierin kan je prachtige combinaties maken met Lysimachia. Deze bloeit niet, maar zorgt met z’n helgroene bladkleur voor prachtige schakeringen.

verbena twister 

Million bells

De meeste zomerbloeiers hebben graag flink wat zon. Ligt je terras of balkon toch in de schaduw, dan kan je kiezen voor een klassieker als de Begonia, rechtop groeiend of in hangvorm. Vlijtig Liesje (Impatiens) was tot voor kort ook erg populair, maar heeft de laatste jaren erg te lijden onder ziektes. De grotere variëteit ‘New Guineaheeft hier nauwelijks last van, en is met zijn grotere bloemen bijzonder mooi, erg sterk en lang doorbloeiend.

Ook het aanbod grotere terrasplanten is de laatste jaren erg toegenomen. Oleander (foto 1), Margriet, Vlinderlavendel,… zijn alom bekend, maar het aanbod bloeiende planten met exotische namen neemt jaar na jaar toe. Een van mijn persoonlijke favorieten is de Tibouchina (foto 2): Deze plant met fluweelzachte bladeren geeft elke dag grote, paars-blauwe bloemen tot een eind na de zomer. Je kan hem zoals de meeste van deze grotere terrasplanten op een vorstvrije plaats overwinteren, zo gaat hij jarenlang mee.

oleander  

tibouchina

Zorg ervoor dat de grond waarin je planten staan nooit helemaal kan uitdrogen. Gebruik bloembakken of potten die voldoende groot zijn, en vul ze elk jaar met verse kwaliteitspotgrond, bij voorkeur eentje met klei of polymeren die het vocht vasthouden. Potten of bakken met een onderschaal maken het makkelijker om water te geven, maar let wel op dat het water er nooit langer dan een uur of twee blijft in staan, anders kunnen de wortels rotten. Vergeet zeker niet om af en toe bij te mesten, zo ben je zeker van goed bloeiende planten tot ver voorbij de zomer.

Al deze zomerbloeiers en nog veel meer kan je op ons plantencentrum bewonderen vanaf midden april. Tot gauw!

Dries De Pauw

Geschreven door Dries op 30/11/13

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.