logo
logo

Zomerbloeiers: dit zijn de trends voor 2022!

Tuintrends 2022: speels, nostalgisch en een tikkeltje wild

  1. Speels, vrolijk en bloemrijk. Verschillende kleuren zomerbloeiers door elkaar en gecombineerd met enkele vaste planten of siergrassen zorgen voor een natuurlijk en speels effect op je terras en in je tuin. De nadruk ligt hier op onderhoudsvriendelijke planten. Onze tuin is er vooral om in te genieten!
  2. Een tweede trend speelt in op de onzekere tijden waarin we op zoek gaan naar traditionele waarden die warmte en geborgenheid weerspiegelen. Planten uit moeders en grootmoeders tuin kunnen ons opnieuw bekoren om hun nostalgische uitstraling: Dahlia's, geraniums en knolbegonia's krijgen weer een plaatsje in deze tuinen.
  3. Bij steeds meer mensen groeit het besef dat we met onze eigen tuin de biodiversiteit kunnen bevorderen. Tuinen en bloembakken mogen weer wat natuurlijker en wilder worden en we gaan op zoek naar bij- en vlindervriendelijke planten . Gaura, gazania en fuchsia passen perfect in dit verhaal!

Kleurrijke en speelse bloembakken met zomerbloeiers

Vanuit die 3 trends hebben we onderstaand overzicht opgebouwd, telkens verdeeld naargelang de favoriete staanplaats (zon of schaduw) en of ze afhangend of rechtopstaand zijn.

Zon of halfschaduw

  • STAAND

- Gaura : wuivende massa vlinderachtige bloemetjes met een natuurlijk, speels effect door zijn uitbundige bloei. Heet niet voor niets ‘prachtkaars’. Verfrist zichzelf, heeft geen onderhoud nodig. In volle grond kunnen ze zelfs een strenge winter overleven als je de ingesnoeide planten met een vliesdoek bedekt. Het Gaura Geyser gamma is hoger dan de Gaura Butterfly variant.

gaura

- Gazania : een massa zonnetjes bij elkaar, trekken massaal bijen en vlinders aan en verkiezen een droge grond met zoveel mogelijk zon. ’s Avonds of bij somber weer sluiten ze hun bloemblaadjes.

gazania

- Geranium Calliope: rijkbloeiende, zeer robuuste variant van de klassieke balkongeranium die zowat alle weersomstandigheden aankan. Een aanrader van formaat!

Geranium (Pelagonium) Calliope Dark Red

- Sanvitalia: laagblijvend, compact plantje met een massa kleine gele bloempjes die op margrietjes lijken. Heeft geen onderhoud nodig.

sanvitalia

- Dahlia: deze retrobloemen zijn weer helemaal in, zowel de dubbelbloemige Dahlia's uit bloembollen of de zelf gekweekte enkelbloemig dahlia's van onderstaande foto.

Dahlia bij Tuinplantencentrum De Pauw

- Catharanthus: gelijkend op Vlijtig liesje, maar deze staat net wel graag in de zon! Kan ook als kamerplant dienen als je hen een plaatsje achter een raam geeft.

Catharanthus

- De Brazen Samurai en de Brazen Eternal zijn 2 variëteiten van de Bidens die doorbloeien zonder dat je ze hoeft uit te nijpen. Ze verfrissen zichzelf door telkens terug een nieuwe “flush” boven de oude te bloeien. Een absolute favoriet bij bijen en vlinders.

Bidens Brazen Samurai eenjarige zomerbloeier die bijen aantrekt - Tuinplantencentrum De Pauw

  • AFHANGEND

- Portulaca : echte zonneliefhebber. Afhanger/kruiper met veel bloem in verschillende kleuren. De blaadjes hebben kenmerken van vetplanten en verdragen daarom goed droogte. Perfect voor hangmanden en rotstuinen.

portulaca

- Petunia Hybrida Dekko: van alle Petunia’s is dit de soort die het best bestand is tegen regen, hitte, droogte en koude – zowat alle weersomstandigheden dus! Veel minder arbeidsintensief dan gewone surfinia’s die te koop worden aangeboden in sommige supermarkten.

Petunia Hybrida Dekko Rose Star bij Tuinplantencentrum De Pauw

- Laurentia: unieke stervormige bloempjes, bossige uniforme groei en hittetolerant maar toch liefst een staanplaats met wat schaduw. Afkomstig uit Australië, waar het tussen de rotsen groeit.

Laurentia zomerbloeier bij Tuinplantencentrum De Pauw

- Calibrachoa: blijft populair, bij sommigen ook beter bekend onder de naam mini-petunia of million bells. Tweekleurige million bells of kleurgradaties zijn een trend zoals de Sweet Peach.

- Verbena Twister : is populair omwille van z’n speelse ‘twist’; vrolijk tweekleurig!

Verbena Twister

- Lobelia : kleine frivole bloemetjes die als een waterval afhangen, ideaal om te mengen met andere eenjarigen. De variëteit "Techno Up Delft" groeit rechtop! Doen het ook goed in halfschaduw.

Lobelia

Schaduwliefhebbers

Tijdens de zomermaanden staat de zon zo hoog dat de meeste zomerbloeiers het ook relatief goed doen op een schaduwrijk plekje. Door de hoge stand van de zon krijgen ze immers altijd wel wat indirect zonlicht. Er zijn echter ook een handvol échte schaduwliefhebbers onder eenjarigen.

  • STAAND

- Impatiens New Guinea : opvallende zomerbloeier met donkere bladeren, verkrijgbaar in een scala aan kleuren. Fleurt een wat minder zonnige plaats helemaal op.

Impatiens New Guinea

- Knolbegonia's: omwille van z’n vintage look helemaal terug van weggeweest. Aan te raden als je jouw terras een romantisch tintje wil geven!

Knolbegonia's

  • AFHANGEND

- Fuchsia : zorgt voor een sprookjesachtig uitzicht van elk terras, maar houdt niet van de zon

Fuchsia

- Hangbegonia: in 2017 balkonplant van het jaar en sindsdien nog steeds populair omwille van zijn weergaloze waterval van bloemen

Hangbegonia Tenella

Uiteraard is het lijstje met eenjarige perkplanten oneindig veel langer. Onze serres staan tjokvol met alle soorten, geuren en kleuren. Kom zeker langs om al dat moois te bekijken. Kiezen tussen al deze bloemenpracht, is echt genieten.

Geschreven door Dries op 19/04/19

Deel deze tuintip.
Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.