logo
logo

Zomerbloeiers: dit zijn dé trends voor 2019

Drie trends: hittebestendig, weinig werk & ecologisch

  1. 2018 kende een broeierig warme zomer. Laten we hopen dat de extreme droogte eenmalig was, maar steeds warmere zomers behoren tot de realiteit. En dat heeft zijn effect op de plantenkeuze. Er is steeds meer vraag naar zomerbloeiers die goed tegen de hitte en droogte bestand zijn.
  2. Daarnaast willen mensen vandaag ook genieten in de tuin zonder er te veel in te werken: planten die zichzelf verfrissen en waar je de uitgebloeide knoppen niet hoeft uit te knijpen worden alsmaar populairder. Begrijpelijk ;-)
  3. Een derde trend die we alleen maar kunnen toejuichen is het ecologisch bewustzijn: planten die veel bijen en vlinders aantrekken. Deze insecten hebben het de laatste jaren per slot van rekening steeds moeilijker en kunnen alle hulp gebruiken. Vergeet ook niet: zonder bijen, geen lekkernijen!

Vanuit die 3 trends hebben we onderstaand overzicht opgebouwd, telkens verdeeld naargelang de favoriete staanplaats (zon of schaduw) en of ze afhangend of rechtopstaand zijn.

Zon of halfschaduw

  • STAAND

- Gaura : wuivende massa vlinderachtige bloemetjes met een natuurlijk effect door zijn uitbundige bloei. Heet niet voor niets ‘prachtkaars’. Verfrist zichzelf, heeft geen onderhoud nodig. In volle grond kunnen ze zelfs een strenge winter overleven als je de ingesnoeide planten met een vliesdoek bedekt.

- Gazania : een massa zonnetjes bij elkaar, trekken massaal bijen en vlinders aan en verkiezen een droge grond met zoveel mogelijk zon. ’s Avonds of bij somber weer sluiten ze hun bloemblaadjes.

- Geranium Calliope: rijkbloeiende, zeer robuuste variant van de klassieke balkongeranium die zowat alle weersomstandigheden aankan. Een aanrader van formaat!

- Sanvitalia: laagblijvend, compact plantje met een massa kleine gele bloempjes die op margrietjes lijken. Heeft geen onderhoud nodig.

- De Cheerio en de Pink Beauty zijn 2 nieuwe variëteiten van de Bidens die doorbloeien zonder dat je ze hoeft uit te nijpen. Ze verfrissen zichzelf door telkens terug een nieuwe “flush” boven de oude te bloeien. Een absolute favoriet bij bijen en vlinders.

  • AFHANGEND

- Portulaca : echte zonneliefhebber. Afhanger/kruiper met veel bloem in verschillende kleuren. De blaadjes hebben kenmerken van vetplanten en verdragen daarom goed droogte. Perfect voor hangmanden en rotstuinen.

- Petunia Hybrida Dekko: van alle Petunia’s is dit de soort die het best bestand is tegen regen, hitte, droogte en koude – zowat alle weersomstandigheden dus! Veel minder arbeidsintensief dan gewone surfinia’s die te koop worden aangeboden in sommige supermarkten.

- Laurentia: nieuwkomer onder de eenjarigen met unieke stervormige bloempjes, bossige uniforme groei en hittetolerant maar toch liefst een staanplaats met wat schaduw. Afkomstig uit Australië, waar het tussen de rotsen groeit.

- Calibrachoa: blijft populair, bij sommigen ook beter bekend onder de naam mini-petunia of million bells. Tweekleurige million bells of kleurgradaties zijn een trend zoals de Pink Morn.

- Verbena Twister : is populair omwille van z’n ‘twist’; vrolijk tweekleurig!

- Lobelia : kleine frivole bloemetjes die als een waterval afhangen, ideaal om te mengen met andere eenjarigen. Doen het ook goed in halfschaduw.

Schaduwliefhebbers

Tijdens de zomermaanden staat de zon zo hoog dat de meeste zomerbloeiers het ook relatief goed doen op een schaduwrijk plekje. Door de hoge stand van de zon krijgen ze immers altijd wel wat indirect zonlicht. Er zijn echter ook een handvol échte schaduwliefhebbers onder eenjarigen.

  • STAAND

- Impatiens New Guinea : opvallende zomerbloeier met donkere bladeren, verkrijgbaar in een scala aan kleuren. Fleurt een wat minder zonnige plaats helemaal op.

- Knolbegonia's: omwille van z’n vintage look helemaal terug van weggeweest. Aan te raden als je jouw terras een romantisch tintje wil geven!

  • AFHANGEND

- Fuchsia : zorgt voor een sprookjesachtig uitzicht van elk terras, maar houdt niet van de zon

- Hangbegonia Tenella: in 2017 balkonplant van het jaar en sindsdien nog steeds populair omwille van zijn weergaloze waterval van bloemen

Uiteraard is het lijstje met eenjarige perkplanten oneindig veel langer. Kiezen tussen al deze bloemenpracht, is echt genieten.

Geschreven door Dries op 19/04/19

Deel deze tuintip.
Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.