Zo creëer je natuurlijke schaduw in je tuin

Meer schaduw in de tuin: hoe doe ik dat? Dat is de vraag die steeds meer mensen in ons plantencentrum stellen. . Een boom om onder te luieren in een ligzetel, een boek te lezen of om kinderen te laten spelen zonder dat ze aan de brandende zon blootgesteld worden. Onmisbaar met de ongenadig hete en droge zomers van de laatste jaren. Hoe doe je dat nu best? Grofweg zijn er een viertal mogelijkheden: dakbomen, bolbomen, gewone bomen of een pergolaconstructie.

Dak- of parasolbomen

Een dakboom is een boom waarvan de takken horizontaal geleid en gesnoeid zijn. Zo’n parasolboom past eigenlijk in zowat elke tuin. Hij vormt een natuurlijke parasol die zorgt voor verkoelende schaduw tijdens warme zomerdagen. In de winter en vroege lente laat een bladverliezende dakvorm dan wel weer zon en licht door en trekt hij de aandacht met een grillige, unieke takstructuur. In een stadstuin kan hij inkijk van bovenaf beperken, terwijl hij in een moderne tuin met zijn strakke vorm dienst kan doen als structuurelement. Met een combinatie van meerdere dakbomen kan je in ruimere tuinen echt al heel wat schaduw creëren!

Dakboom moerbei (Morus alba 'Fruitless')

Dakboom moerbei morus alba fruitless

Populaire soorten zijn de dakplataan, moerbei (zonder vruchtjes), amberboom en moeraseik. De plataan en moerbei hebben grote bladeren en schermen het zonlicht erg goed af, terwijl de andere soorten het zonlicht eerder filteren. Alle details over deze bomen vind je bij onze tuintip over dakbomen. Een boom van 5 jaar oud evenaart met gemak een parasol met een diameter van 8 meter! Mooi meegenomen is dat de temperatuur onder een boom door verdamping sowieso enkele graden lager ligt dan onder een kunstparasol. Onderschat het airco-effect van een boom niet!

Dakplataan (Platanus hispanica)

Bolbomen

Bomen met een bolvormige kruin zijn een tweede optie. De meeste soorten zijn beperkt in grootte, ze zijn makkelijk in onderhoud, en ze zijn meestal verkrijgbaar in verschillende stamhoogtes. Hun spanwijdte kan tot wel 5 meter gaan bij de breder uitgroeiende soorten zoals bolesdoorn, bolcatalpa of bolplataan. Kijk bij de catalpa wel uit voor de verwelkingsziekte ‘Verticillium’. Bestrijden is moeilijk, maar voorkomen kan wel: zorg voor een gezonde, niet te natte en goed doorlatende grond, en de kans op ziektes is al veel kleiner. De plataan heeft als pluspunt dat ie snel groeit en dat is meteen ook z’n grootste nadeel: deze soort moet wat vaker gesnoeid worden… Lees meer in onze tuintip over bolbomen!

Bolplataan (Platanus alphens globe)  

Bolcatalpa (Catalpa bignonioides nana)

Gewone bomen

Elke boom is bijzonder J, maar met ‘gewone’ bomen bedoelen we degene die niet voorgevormd zijn tijdens het kweekproces. De linde en  plataan  zijn hier aanraders, omdat ze snel groeien en een grote kruin hebben. Bovendien kan je ze knotten tot prachtige, kunstige exemplaren met robuuste takken. Hou je van bloesems in het voorjaar, kies dan bijvoorbeeld voor een van de vele soorten Japanse kerselaar. Verder komen zowat alle bomen in aanmerking voor schaduw en is de keuze oneindig groot! In onze online catalogus kan je inspiratie opdoen.

Japanse kerselaar in bloei (Prunus in soorten)

Pergola met klimplanten

Hou je het liever wat fleuriger, overweeg dan een pergola of andere constructie waar klimplanten zich over en langsheen kunnen wikkelen. Je bereikt prachtige resultaten met blauwe regen, kamperfoelie, een kiwiplant, druivelaar of klimrozenVan de blauwe (of witte) regen bestaan er al voorgeleide exemplaren met een dakconstructie voor een instant resultaat op je terras.

Pergola met druivelaar en klimroos

Wanneer planten?

De plantperiode voor de meeste bomen met blote wortel loopt van november tot ongeveer eind maart en de herfst is echt wel de ideale plantperiode! In alle andere maanden zijn de populaire soorten waar we de beste ervaringen mee hebben in pot verkrijgbaar. Die kan je dus gerust ook in het latere voorjaar of in de zomer planten, net zoals de klimplanten. Weet wel dat je dan meer moet uitkijken voor periodes van droogte: af en toe een flinke hoeveelheid water geven is altijd beter dan dagelijks een beetje water te geven. Je boom gaat zo meer moeite doen om zich in te wortelen en dat is sowieso een voordeel naar groei toe. Zo ga je bij zonnige dagen sneller kunnen genieten van de schaduw van zijn kruin!

Kom zeker een kijkje nemen in onze toontuin en vraag persoonlijk advies hoe we jouw tuin schaduwrijker kunnen maken.

Nadine en Dries

Geschreven door Dries op 30/01/21

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.