Mensen zijn vaak op zoek naar planten die hun tuin opfleuren met bloemenpracht, en liefst zo lang mogelijk. Magazine Wieper nam in april 2017 een interview af met Dries en vroeg ons professioneel advies.
Wieper: Wat raad jij aan als professional om zo lang mogelijk van bloem in de tuin te kunnen genieten?
Ik vind het heel belangrijk om in je tuin een combinatie te maken van vroege, middentijdse en late bloeiers zodat je heel het jaar door kleur en bloem krijgt. Mensen kopen vaak wat op dat moment mooi staat in hun tuinplantencentrum, maar dan blijkt achteraf dat alle planten in je tuin op hetzelfde moment uitgebloeid zijn en dat je te lang moet wachten voor je weer kleur in je tuin ziet.
Een mooie bloeiende tuin heeft vroeg in het jaar al wat kleur met de echte winterbloeiers zoals sneeuwklokjes, krokus, maar ook Helleborus en toverhazelaar. In de loop van het voorjaar komen dan de zogenaamde voorjaarsbloeiers zoals Aubrietta, Saxifraga, Spirea, maar ook bloeiende struiken en bomen: Magnolia, sierappel, Japanse kerselaar. In de zomer kan je dan weer veel kleur creëren in de vasteplantenborder en met hortensia’s. In de nazomer en herfst geven planten als Hibiscus, Herfstanemoon, Aster, maar ook besdragende planten… dan weer volop kleur.
Wieper: En welke planten geven het langst bloem? Is het mogelijk om echt een ganse zomer lang bloem te hebben in je tuin?
Zeker! Geranium Rozanne en Azure Rush zijn bij de langst bloeiende soorten en geven hele mooie blauwe bloemen die non-stop uitbundig bloeien tot de eerste vorst. Een ongelooflijke aanrader. Nieuwer is de Geranium blushing turtle: lijkt een beetje op de Rozanne, maar blijft iets lager en heeft een rozigere bloem. Ook een fantastische plant om in de border te hebben. Als je niet veel plaats hebt, zet dan minstens één van die twee soorten!
Een andere goeie doorbloeier is de Hortensia Endless summer, die doet het heel goed in de schaduw of de paniculata soortjes voor zonnige plaatsen zoals de Pinky Winky en de Limelight. Stuk voor stuk trouwens planten die weinig onderhoud vragen.
Wieper: Welke planten hebben een unieke, speciale bloem?
De Passiflora heeft een heel speciale bloem die aan de kroon van Christus doet denken. Van vorm is deze bloem echt ongeëvenaard. Daarnaast heeft ook de Cornus (China Girl, Venus) een heel aparte bloem, met vier bloemblaadjes. En dan is er nog de Magnolia in speciale soorten met heel erg grote bloemen en opvallende kleuren van wit, geel tot intens paars en bijna zwart zelfs, de “Black Tulip”.
Wieper: Wat als je enkel een terras hebt of een heel kleine tuin?
Hier is het extra belangrijk om goed te kiezen en een afwisseling te maken tussen vroege en late bloeiers en in kleine partijen te werken. Wie vooral in de zomer op z’n terras of in z’n tuin zit raad ik zeker eenjarige zomerbloeiers en terrasplanten aan. Die geven gegarandeerd van eind april tot in november uitbundig bloem. Diezelfde zomerbloeiers kunnen trouwens ook perfect gebruikt worden om te mengen met een aantal vaste planten in de volle grond in een border en hun prijs valt reuzegoed mee. Voor de prijs van een boeket snijbloemen heb je een terras vol zomerbloeiers waar je maandenlang van geniet!
Wieper: En wat als je een schaduwrijke tuin hebt?
Er bestaan heel wat eenjarigen die het best goed doen in de schaduw: een Impatiens (vlijtig liesje) bijvoorbeeld, er zijn ook een aantal mooie Begonia soorten.
Als het wintervast moet zijn dan zijn Vinca en Waldsteinia zeer goeie bloeiende bodembedekker voor in de schaduw. Helleborus en Camelia geven al in januari een massa bloemen tot ver in de lente. Hortensia macrophylla, de klassieke boerenhortensia’s nemen het heft dan over tijdens de zomer, net zoals Hosta’s die ook in bloemende soorten bestaan. In de nazomer kan je dan weer kiezen voor een herfstanemoon die rijkelijk bloemt tot ver in de herfst.
Wieper: Om af te sluiten: Wat zijn jouw favoriete bloeiende planten? Je mag er drie kiezen!
Bij de lage soorten kies ik dan zeker voor de Geranium Azure Rush, de lagere versie van de Rozanne, die even lang bloeit met diepblauwe bloemen.
Bij de middenhoge ben ik een absolute fan van de Hydrangea paniculata Pinky Winky: die start met witte bloemen en naarmate de zomer vordert verkleuren ze naar lichtroze en tot slot donkerroze. Ook in de winter hebben de nog gedroogde bloemen een roze tintje. Pas in het voorjaar snoei je deze planten terug.
Bij de hoge planten ga ik zonder twijfel voor de Davidia involucrata of de vaantjesboom. Die boom lijkt wat op een linde, maar is uniek door zijn opvallende bloemen. Die bestaan uit slechts twee witte bloemblaadjes: één kleiner bloemblaadje, een bolletje in het midden en één veel groter bloemblad van 10 à 15 cm lang dat toch wel een maand lang je boom decoreert. Als je onder de boom staat, lijkt het alsof er allemaal kleine zakdoekjes in de boom hangen, echt uniek. Je kan ‘m bij ons in de tuin komen bewonderen! Fantastisch mooie boom met één groot nadeel: het kan 10 tot 15 jaar duren voor hij begint te bloemen. Gelukkig is er intussen ook wel een nieuwe soort Sonoma die al na enkele jaren bloeit!
Dries De Pauw