Tuinieren in de lente: 9 tips voor beginners

Geen groene vingers maar kriebelt het wel nu je de elders narcissen en krokusjes ziet verschijnen? Lees onze planttips voor de lente en laat je op weg helpen met je eerste stappen in de tuin!

De lente is het perfecte moment om de handen uit de mouwen te steken en je tuin om te toveren tot een oase van groen en rust. Hier zijn een paar eenvoudige tuintips om je op weg te helpen naar een prachtige tuin:

 • Begin bij de basis: bodemvoorbereiding
  Een goede ondergrond is de sleutel tot een weelderige en gezonde tuin. Verwijder onkruid en verbeter de bodemstructuur door planthumus, compost en wat organische meststoffen toe te voegen. Dit bevordert de groei van je planten en voorkomt uitdroging in de zomer. Lees hier meer over in onze algemene planttips.
 • Kies de juiste planten
  Als beginner is het belangrijk om te kiezen voor planten die gemakkelijk te verzorgen zijn en goed gedijen in ons klimaat. In ons tuincentrum adviseren we je graag! Kwaliteitsvolle planten met een stevig wortelgestel zijn soms iets duurder, maar ze hebben een grotere overlevingskans waardoor je uiteindelijk toch voordeliger uitkomt.
 • Zet bodembedekkers tegen onkruid
  Niemand houdt van onkruid in de tuin. Bodembedekkers zoals Waldsteinia, Geraniums (rozanne, macrorrhizum, …), Phlox zijn een efficiënte methode om onkruid tegen te gaan.
 • Zorg voor bloem en kleur in elk seizoen
  De mooiste tuinen hebben in zowat elk seizoen enkele bloeiende planten. Zelfs in de winter is dat mogelijk met bijvoorbeeld Helleborus of Camelia! Op de plantetiketjes zie je de bloeiperiode van de plant. Of: laat je adviseren!
 • Combineer bladhoudende met bladverliezende struiken
  Het voordeel van bladhoudende planten en struiken is dat je in de winter ook nog iets groens ziet in de tuin. De charmes van bladverliezende planten is dan weer dan je de seizoenen ziet terugkomen in je tuin: heerlijk is het om in maart frisgroene blaadjes te zien verschijnen of in het najaar versteld te staan van dieprode of intens gele herfstkleuren.
 • Plant een boom als natuurlijke airco
  De genadeloos warme zomers zorgen ervoor dat een boom niet mag ontbreken in iets grotere tuinen. Zelfs in een kleine tuin kan een dakboom voor meer koelte en schaduw zorgen dan een parasol. Ook vogels zijn blijer met een boom in jouw tuin dan met een parasol.
 • Geef aandacht aan water en zonlicht
  Water geven is essentieel, vooral bij recente aanplantingen. Daarom is planten in de herfst of lente ideaal: meestal regent het dan regelmatig. Vermijd uiteraard overbewatering: bijna geen enkele plant heeft graag natte voeten. In droge periodes is het beter om te planten één keer per week goed nat te zetten in plaats dagelijks te sproeien. Dagelijks sproeien zorgt voor een verharde grondlaag en de wortels zijn niet geneigd om dieper op zoek te gaan naar water. Controleer ook de zonvereisten van je planten en plaats ze dienovereenkomstig in de tuin, zodat ze voldoende zonlicht krijgen.
 • Doe af en toe onderhoud: snoeien en doodhoofden
  Het bijhouden van je tuin is belangrijk voor een gezonde groei. Snoei regelmatig de dode of zieke takken van je planten om de groei te bevorderen. Vergeet ook niet om regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen, zo krijg je méér nieuwe bloemen.
 • Geniet, ontspan en bewonder
  Last but not least, vergeet niet om te genieten van je tuin. Tuinieren kan een therapeutische activiteit zijn die stress vermindert (wetenschappelijk bewezen!) en je dichter bij de natuur brengt. Neem de tijd om te ontspannen en de schoonheid van je inspanningen te bewonderen.
 • Bij Tuinplantencentrum De Pauw staan we klaar om je te helpen bij elke stap van je tuinieravontuur. Bezoek onze winkel voor een breed scala aan planten, potten en deskundig advies. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, wij zijn er om je te ondersteunen bij het creëren van de tuin van je dromen. Veel plezier met tuinieren!

  Geschreven door Dries op 21/02/24

  Deel deze tuintip.

  Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.