Een tuin zonder boom is niet echt een tuin. Maar met de steeds kleiner wordende tuintjes, is er niet altijd genoeg plaats om een sterk uitgroeiende boom te planten. Een bolboom kan dan een oplossing zijn, maar een smalgroeiende boom komt soms nog beter tot zijn recht. In een natuurlijke of landelijke tuin fungeren ze als opgaand element, om de glooiende vormen te breken. In een strakkere moderne tuin komen ze vaak het best tot hun recht op een rij of in groep, al dan niet strak geschoren. Een bloemlezing van een aantal van de beste en mooiste soorten:
Liquidambar ‘Slender Silhouette’ is de smal blijvende variant van de populaire amberboom. Deze heeft net als zijn grote broertje een diep ingesneden, groen blad dat erg mooi oranjerood verkleurt in de herfst. Het belangrijkste verschil is dat deze soort erg smal blijft. Zonder snoei en na 10-20 jaar kan deze boom tot 15 meter hoog worden, maar vaak niet breder dan 2 meter. Door jaarlijks bij te scheren met een haagschaar kan je hem ook perfect trimmen tot een strakke, slanke zuil of balk van een meter of 2-3 hoog en minder dan een halve meter breed.
De Quercus palustris ‘Green Pilar’ is de smalle variant van de moeraseik. De groeiwijze is vergelijkbaar met die van de amberboom hierboven, en ook deze kan door snoei perfect op maat gehouden worden. Het groene, diep ingesneden eikenblad verkleurt roodbruin in het najaar, en blijft zijn bruine blad tot ver in de winter houden. Net zoals de gewone moeraseik en in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, doet ook deze soort het niet enkel goed op natte grond, maar ook op gewone en zelfs eerder droge grond.
Voor wie graag wat bloem heeft, is de sierappel Malus ‘Red Obelisk’ een mooie keuze. Deze smalblijvende sierappel bloeit met relatief grote bloemen in april, roze in de bot, later wit uitbloeiend. Na de bloei volgen kleine appeltjes, die in de herfst prachtig rood verkleuren, en vaak blijven hangen tot de bladeren van de boom zijn. Hoewel ze eetbaar zijn, zijn ze voor de mens wat aan de kleine kant, maar vogels zijn er dol op! Deze boom kan met wat geduld zo’n 5 meter hoog worden, maar laat zich door snoei prima in vorm houden.
De krentenboom is het bekendst als meerstammige struik of kleine boom, maar bestaat ook in een smalle variant: Amelanchier alnifolia ‘Obelisk’. Half april bloeit hij met witte bloemtrossen, in de zomer volgen donkere, eetbare bessen. Wie ervan wil proeven moet snel zijn, want ook vogels smullen ervan. Het is een erg langzame groeier, die na 15 jaar zo’n 5 tot 7 meter hoog kan worden.
Smalblijvende haagbeuk is er in verschillende soorten: Carpinus betulus ‘fastigiata’, ‘Frans Fontaine’ of ‘Lucas’. Allemaal hebben ze een groen, gekarteld blad, zijn ze smalgroeiend, en erg goed geschikt om opgesnoeid te worden tot smalle strakke zuilen of verticale balken. Erg mooi in een strakke voortuin, of in een gestileerde rij. De soort ‘Lucas’ is opvallend, omdat deze net als groene beuk tot ver in de winter zijn bruine blad blijft behouden.
Wie van Toscane houdt, zal allicht ook fan zijn van de Italiaanse cypres Cupressus sempervirens ‘Pyramidalis’. In het zuiden zie je ze vaak staan in tuinen of langs de weg, vaak honderden jaren oud, en soms tot meer dan 20 meter hoog. Zelfs zonder snoei blijven deze trage groeiers erg smal. Met de winters zoals we die de laatste jaren gehad hebben, is winterhardheid geen probleem, maar plant ze wel op een wat beschutte plaats, weg van de koude oostenwind.
Kom een kijkje nemen op ons plantencentrum naar het volledige assortiment smalgroeiende bomen. De keuze is het grootst van november tot eind maart.