Siergrassen

Siergrassen: de nazomerplanten bij uitstek

Wanneer de zomer op z’n einde loopt, en een groot aantal vaste planten stilaan uitbloeit, staan siergrassen op hun best. Sommige soorten geven nu prachtige pluimen, andere soorten vallen op door hun intense kleur. Met hun wuivende grashalmen geven ze je tuin vorm tot ver in de winter.

Siergrassen zijn verkrijgbaar in zowat alle hoogtes, van enkele centimeters tot verschillende meters. Er zijn zowel wintergroene als niet wintergroene soorten. Deze laatste worden bronskleurig in de loop van het najaar, en blijven zo heel de winter staan. Kort snoeien doe je dan best na de winter. Zowat alle siergrassen zijn makkelijk in onderhoud, bestand tegen ziekten en insecten en tegen droogte. Een ideale tuinplant dus…

Eerder kleine siergrassen

Een van de bekendste soorten siergras is Pennisetum alopecuroides (Lampenpoetsersgras). Dit makkelijke grasje geeft geelgroene, harige pluimpjes vanaf augustus. De meest gebruikte variëteit is ‘Hameln’. Deze wordt zo’n 60cm hoog en komt erg mooi tot zijn recht wanneer verschillende planten samen in groep worden gezet. De variëteit ‘Little Bunny’ blijft het kleinst (zo’n 30cm), en kan ook prima in bakken gebruikt worden. De pluimpjes zijn niet alleen prachtig in de tuin, ook in een bloemenboeket komen ze erg goed tot hun recht. Naast bovengenoemde variëteiten bestaan er ook een aantal met rood en zilver gekleurde pluimen, deze zijn echter minder wintervast.

Pennisetum hameln of Lampenpoetsersgras

Pennisetum little bunny lampenpoetsersgras

Een bijzonder kleurrijk gras is Imperate cylindrica ‘Red Baron’  (Japans bloedgras). Dit niet al te hoge gras (60cm) begint met rode topjes in het voorjaar, om in de loop van de zomer helemaal bloedrood te kleuren. Tot ver in het najaar zorgt het voor prachtige contrasten in de tuin. Dit grasje verkiest een ietwat droge, goed doorlatende standplaats.

Imperata Red Baron of Japans bloedgras

Carex morrowii (Zegge) is een groenblijvend grasje dat het ook prima doet op een wat nattere standplaats of in de schaduw. Het wordt zo’n 40cm hoog en bestaat in verschillende kleuren. ‘Ice Dance’ (1e foto) heeft een witbont gestreept blad, terwijl 'Irish Green' (2de foto) volledig groen is. Een goede wintergroene bodembedekker en ook mooi in bloembakken!

Carex morrowi ice dance siergras

Carex morowii Irish Green

Ook Festuca glauca  (Blauw schapengras) kan prima gebruikt worden in bloembakken. Met z’n grijsblauwe, dunne grashalmen is het een kleurrijke verschijning in de tuin. Dit grasje wordt zo’n 25cm hoog, en is half wintergroen. Helemaal terugsnoeien kan, maar hoeft niet; na de winter de droge stukken wat bijknippen is voldoende. Ook in de plantenborder verdienen ze een plaatsje, liefst op een zonnige, eerder droge standplaats.

Festuca glauca of Blauw schapengras

festuca glauca in bloembak

Tot slot verdient ook Stipa ponytails (Vedergras) een vermelding in dit lijstje. Deze op een paardenstaart lijkende grassen komen prachtig tot hun recht tussen kleurrijke bloeiende vaste planten.

Stipa Ponytails verdergras

Grote siergrassen

Miscanthus sinensis (Prachtriet of Chinees Riet) is een van de sierlijkste grotere grassen voor de tuin. De variëteit ‘Gracilimus’ is de meest bekende en wordt zo’n 1,75m hoog. Dit overhangend gras heeft erg fijne, donkergroene bladeren, met een dun wit overlangs streepje erop. Deze variëteit wordt vooral gezet omwille van de bladeren, en minder voor de pluimen. Vooral in moderne tuinen komt dit gras erg mooi tot zijn recht, als solitair, in kleine groepen of als haag.

Wie toch liever opvallende pluimen ziet, kan kiezen voor de variëteit ‘Silberfeder’. Deze wordt ongeveer even hoog, maar geeft dikkere, zilverwitte pluimen. ‘Ferner Osten’ geeft dan weer rode pluimen.

De variëteit ‘Morning Light’ is bijzonder mooi omwille van zijn zilverkleurig blad. Dit laat zich erg goed combineren met donkergroene planten zoals Taxus. Een aanrader!

Miscanthus sinensis morning light

Als het wat fleuriger mag zijn, kan je kiezen voor de variëteiten ‘Strictus’ of ‘Zebrinus’ (foto hieronder). Deze zijn diepgroen, met onregelmatig geplaatste gele dwarsstrepen. De eerstgenoemde variëteit groeit iets strakker omhoog, terwijl de laatste wat meer overhangende bladeren heeft.

Miscanthus Strictus

Een wat minder bekend, maar erg sierlijk gras is Molinia caerulea (Pijpenstrootje). Dit gras dankt zijn naam aan de erg lange stengels waarop de fijne bloemaren staan. Deze hebben geen zogenaamde ‘knopen’, waardoor ze vroeger gebruikt werden om een pijpensteel uit te kuisen. Ook hier zijn er verschillende variëteiten verkrijgbaar. Een van de beste lagere variëteiten is ‘Heidebraut’. Het gras zelf wordt zo’n 40cm hoog; de bloemaren worden iets meer dan een meter. De opvallendste hoge variëteiten zijn dan weer ‘Karl Foester’  of ‘Windspiel’. Beide hebben bijzonder lange stengels, tot zo’n 2.40m hoog, die erg mooi meewiegen op de wind. Molinia doet het ook goed op armere gronden.

Twee grassoorten die de laatste jaren erg populair zijn, zijn Panicum Heavy Metal en Panicum Northwind. De Heavy Metal is geliefd omwille van zijn mooie blauwgrijze kleur. De Panicum Northwind is dan weer uniek omwille van de rechtopgaande groeiwijze en komt perfect tot zijn recht in moderne tuinen.

Cortaderia Seloana (Pampasgras) kan ook meer dan 2 meter worden, en is vooral geliefd omwille van z’n dikke, pluizige pluimen. Je kan ze afsnijden en maandenlang houden in een grote vaas binnenshuis. Jonge planten zijn wat wintergevoelig, de eerste jaren kan je ze best wat extra afdekken bij strenge vorst.

Cortaderia seloana of pampasgras

Nog enkele weetjes over siergrassen

Alle bovengenoemde grassen woekeren weinig of niet. Wanneer polvormende grassen zoals Miscanthus of Pennisetum na enkele jaren te dik worden, kan je ze na de winter altijd uit de grond halen, in twee of vier delen, en één deel terugplanten. Op die manier krijg je opnieuw een dunnere, jonge plant.

De meeste grassen mag je het jaar rond wat bijsnoeien als dat nodig is; volledig kort snoeien doe je wel best pas na de winter. De droge grashalmen geven niet alleen structuur aan je tuin gedurende de winter, ze beschermen ook het hart van de plant tegen strenge vorst. Helemaal kort snoeien doe je best begin maart, net voor de nieuwe scheuten boven komen.

Het aanplanten van siergrassen kan in principe heel het jaar rond. Omdat in deze periode de meeste grassen op hun best staat, is de late zomer of het vroege najaar ideaal. Dan kan je immers perfect kiezen welke grassen het mooiste in jouw tuin passen.

Bekijk alle soorten siergrassen en bamboe in onze online catalogus. Het aanbod grassen is natuurlijk een pak ruimer dan de hierboven vermelde soorten. Je komt ze best ontdekken op ons plantencentrum!

Dries De Pauw

Tuinplantencentrum De Pauw

Wintam - Bornem

Geschreven door Flor op 29/04/13

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.