Ontdek de veelzijdigheid van de Japanse sierkers

De Japanse sierkers en zijn aanverwanten staan bekend om zijn prachtige bloesems die de lente aankondigen. In het voorjaar transformeert de Japanse sierkers in een sprookjesachtig tafereel met overvloedige bloesems. De boom wordt letterlijk bedekt met delicate, roze of witte bloemen die een onmiskenbare charme toevoegen aan je tuin. Het is bovendien een onderhoudsvriendelijke boom, die niet al te veel eisen stelt aan zijn standplaats, en weinig werk vraagt.

Deze prachtige bomen voegen niet alleen kleur toe, maar bieden ook een scala aan variëteiten en vormen om uit te kiezen.

De beste soorten Japanse sierkers:

Prunus serrulata kanzan: Een van de bekendste soorten, die bloeit met grote, dubbele roze bloemen vanaf eind april. Een spectaculaire keuze voor een opvallende bloei in het voorjaar. Wordt op termijn zo’n 8 meter hoog en 5 meter breed. 

Japanse sierkers Prunus serrulata kanzan

Prunus serrulata amanogawa: Met zijn smalle, opgaande groei en roze bloemen, is deze langzaam groeiende sierkers perfect voor kleinere tuinen of als verticaal element in grotere ruimtes. Kan uiteindelijk 6 meter hoog worden, maar niet veel breder dan een meter.

Prunus serrulata kiku-shidare-zakura: Een weelderige treurvorm met dubbele roze bloesems die elegant naar beneden hangen. Creëert een romantische en dramatische sfeer in de tuin. Wordt zo’n 4-5 meter hoog.

Prunus serrulata kiku shidare zakura

Prunus Okame: Vroegbloeiend en eerder smal en bossig groeiend. De Prunus Okame opent het bloeiseizoen eind maart met levendige roze bloemen en zorgt voor een opvallende start van de lente. Blijft redelijk compact, wordt niet veel groter dan een meter of 5.

Prunus Yedoensis (Yoshino Sierkers): Deze klassieker staat bekend om zijn sierlijke bloemen,  lichtroze in de bot, maar wit als ze open staan, en is een symbool van de lente in Japan. Perfect voor een traditionele en elegante tuin. Wordt 6 tot 10 meter groot.

Japanse sierkers Prunus yedoensis

Prunus Umineko: is ook een smal opgaande soort, maar groeit wel wat breder uit dan de Amanogawa. Met zijn opvallende witte bloemen is de Prunus Umineko een verbluffende verschijning in het voorjaar. De naam betekent 'zeezwaluw', wat de lichtheid en elegantie van deze sierkers weerspiegelt. Wordt 6 tot 8 meter hoog, en niet breder dan 3 meter.

Prunus subhirtella autumnalis (Winterbloeiende Sierkers): Unieke boom, want bloeit doorlopend van november tot april, behalve bij vorstperiodes. Zo krijgt je tuin een vleugje kleur, terwijl andere planten in rust zijn. De lichtroze, bijna witte bloempjes zijn wat minder talrijk dan bij de andere soorten, maar dat wordt goedgemaakt door de erg lange bloeiperiode.  De variëteit ‘Rosea’ is iets rozer van kleur, en heeft wat vollere bloempjes. Beide soorten kunnen zo’n 8 meter hoog worden.

Prunus cerasifera nigra (Kerspruim): Hoewel technisch gezien geen sierkers, voegen we deze toe vanwege zijn donkerpaarse bladeren en vroege voorjaarsbloei. Ideaal voor contrast in een overwegend groene tuin. Wordt zonder snoei zo’n 6 tot 8 meter hoog, maar kan ook goed in vorm gehouden worden.

Prunus cerasifera nigra (kerspruim)

Tips voor planten en verzorgen van de Japanse sierkers

  • Planten: Kies een zonnige locatie in je tuin en zorg voor goed doorlatende grond. Graaf een ruim plantgat en meng de grond met compost of bodemverbeteraar voor een goede start.
  • Water geven: Houd de grond vochtig, vooral bij jonge boompjes en tijdens droge periodes. Vermijd stilstaand water om wortelrot te voorkomen. Eens ingeworteld vraagt de boom normaal gezien geen extra water meer.
  • Snoeien: Snoei is meestal niet nodig. Wat beperkte snoei bij een jonge boom kan na de bloei, zwaardere takken haal je beter weg in de winter.
  • Bezoek ons Tuinplantencentrum De Pauw om deze prachtige Japanse sierkersen te ontdekken en wij helpen je graag om de boom te kiezen die het best in jouw tuin past.

    Geschreven door Dries op 13/02/24

    Deel deze tuintip.

    Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.