De Nordmann kerstboom is veruit de meest gekozen boom om kerstsfeer naar de woonkamer te brengen, niet alleen op onze kerstbomenkwekerij! Hij wordt wel eens ‘de Rolls Royce onder de kerstbomen’ genoemd. Is dat terecht? Vanwaar komt de Nordmann? En hoe zorg je ervoor dat je kerstboom zo lang mogelijk fris blijft in de woonkamer?
Rolls Royce?
Het unieke kenmerk dat een Nordmann geen of amper naalden verliest is reden nr. 1 waarom hij de Rolls Royce onder de kerstbomen genoemd wordt. Nordmann bomen hebben over het algemeen ook een zeer symmetrische vorm, met dichte takken die perfect zijn voor het ophangen van versiering en lichtjes. Dit zorgt voor een elegante uitstraling. Hun naalden hebben een prachtige diepgroene kleur en prikken niet. Ideaal als je kleine kinderen of huisdieren op verkenning gaan. Anderzijds, de Nordmann geurt slechts lichtjes. Wil je echte dennengeur in huis, kies dan voor de klassieke kerstspar. Ook een potgekweekte Picea excelsa verliest amper naalden. Tot slot: net zoals bij mensen loopt er genetisch al eens iets mis bij kerstbomen. 0.5 à 1% van de Nordmann sparren verliest wél naalden. Bij de betere kerstboomkwekers (lees: bij ons) mag je zo’n boom dan gratis omruilen voor een nieuwe, gezonde boom.
Een langdurig frisse kerstboom
Sommige kerstfanaten komen in de tweede helft van november al vragen naar kerstbomen maar dat is echt te vroeg, zeker voor een gezaagde boom. Als het in het najaar voldoende geregend heeft en je koopt bij een kweker die zijn bomen vers van eigen veld haalt (korte keten), kan een gezaagde Nordmann gemakkelijk 4 à 5 weken mooi blijven staan. Om tijdens de feestdagen nog een fris uitziende afgezaagde boom te hebben, raden we daarom aan om minstens te wachten tot de eerste dagen van december. Zaag een tweetal centimeters van de stam af en plaats je boom in een waterreservoir. Zet je kerstboom liefst niet te dicht bij een warmtebron en controleer dagelijks het waterpeil, een kerstboom in huis kan tot enkele liters per dag verdampen, zeker de eerste dagen!
Kaukasische afkomst
Veel mensen denken dat de naam van de Nordmann kerstboom iets te maken heeft met Noormannen, dat de boom afkomstig is uit het hoge Noorden of zelfs Normandië. Maar niets is minder waar. De boom is van nature afkomstig uit het Kaukasus-gebergte, in de buurt van het huidige Georgië. Daar groeit hij in het wild in de bergen. De oudste exemplaren ginder zijn tot wel 500 jaar oud en zo’n 60 meter hoog! Het is een erg taaie en sterke boom, hij doorstaat er de strengste winters en de droogste zomers. Vanwaar dan de naam? Wel, het is de Finse botanicus Alexander von Nordmann die de boom ginds ontdekte in 1835. De officiële Latijnse naam die de boom kreeg was Abies Nordmanniana, in het Nederlands Nordmann spar.
Traditie
De traditie van een kerstboom gaat terug tot bij de Germanen en Romeinen, waar een groenblijvende tak of boom werd gezet op midwinternacht. Die werd versierd met appeltjes en andere attributen, om de komst van langere dagen en de lente te vieren. Zo stond de kerstboom symbool voor hoop en vruchtbaarheid. In de late middeleeuwen werd die traditie overgenomen door de Christenen in Midden- en Oost-Europa, en in de negentiende eeuw ook in de rest van Europa en Noord-Amerika.
Waar de kerstboom tot in de twintigste eeuw dus pas eind december in de woonkamer verscheen, is er de laatste decennia een trend om hem al kort na Sinterklaas te zetten, of zelfs nog vroeger.
Dat is dan meteen ook de aanleiding waarom de Nordmann boom de traditionele kerstspar (Picea excelsa) en Servische spar (Picea omorica) in populariteit voorbijgestoken heeft. De Nordmann houdt véél langer zijn naalden als hij binnenshuis wordt gezet.
Vanaf eind november vind je bij ons Nordmann en andere soorten kerstbomen, vers van ons eigen veld! Korte keten dus en ecologisch gekweekt. Wil je een gezaagde Nordmann? Wacht dan best tot begin december om ook tijdens de feestdagen nog te kunnen uitpakken met de mooiste boom.
Meer weten?
Lees hier ons artikel over de meest duurzame kerstboom