Hoe snoei je best je fruitbomen?
Een eenduidig antwoord is er niet, want alles is afhankelijk van de soort fruitboom. Zo snoei je appel- en perenbomen best minstens één keer per jaar, tijdens de winter, terwijl de meeste steenvruchten minder of geen snoei nodig hebben, en in de zomer. Over hoe precies te snoeien kan je makkelijk een heel boek vullen, daarom beperken we ons hier tot enkele algemene tips voor het snoeien van volwassen bomen.
Perziken, nectarines en amandelbomen snoei je best kort na de pluk, in augustus-september dus. Rond die periode genezen de wonden het snelst, en is de kans op infecties het kleinst. Eén- en tweejarig hout laat je best zo veel mogelijk staan, want deze dragen het makkelijkst vruchten. Kruisende en zieke takken snoei je wel weg. Ook oudere takken dragen niet veel vrucht meer en snoei je best weg. Doe je dat niet, dan worden ze steeds langer, daalt de vruchtkwaliteit, en verhoogt de kans op ziekten en takbreuk.
Pruimenbomen worden bij voorkeur zo weinig mogelijk gesnoeid. Als ze toch ingekort moeten worden, doe dit dan na de pluk, in augustus en op een warme en droge dag, zodat de wonden snel uitdrogen. Snoei dan ook niet te veel tegelijk. Jongere takken kort je best niet verder dan 1/3 in. Vaak is het beter om één oudere tak weg te snoeien dan meerdere kleintjes. Wat je wel kan doen bij pruimenbomen, is het uitbuigen van de sterk en rechtop groeiende jonge twijgen. Buig ze bijna horizontaal, waarna je ze vastmaakt met een touw aan de stam of een dikkere tak. Als zo’n jonge tak breekt bij het uitbuigen, snoei je hem best alsnog in.
Ook okkernoten snoei je best zo weinig mogelijk. Als er toch geknipt moet worden om de boom in vorm te houden of om een in de weg hangende tak te verwijderen, doe je dit best net na de oogst, zo rond september-oktober. Hoe minder je weghaalt, hoe beter voor de boom. Snoei zeker nooit in het voorjaar, dan is de sapstroom al op gang gekomen, en gaat de boom ‘bloeden’.
Appel- en perenbomen laten zich vrij makkelijk snoeien, en worden best jaarlijks ingekort. Voor grovere snoei en de jaarlijkse onderhoudssnoei is de winterperiode (november-maart) ideaal, al is lichte zomersnoei ook mogelijk. Een ideale appelboom heeft zo veel mogelijk schuine en horizontale takken. Door jaarlijks correct te snoeien kan je naar deze vorm toewerken. Neem in elk geval zo veel mogelijk de rechtop groeiende ‘waterscheuten’ weg. Bij bomen die lange tijd niet meer gesnoeid zijn, hoef je niet bang te zijn om drastisch te werk te gaan en ook dikke takken weg te nemen. De boom zal zich goed herpakken, en opnieuw meer, grotere en lekker vruchten dragen.
Tot slot nog enkele algemene tips:
- Probeer bij het snoeien van een fruitboom altijd te werken naar een open boomkruin, zonder kruisende takken en met zo veel mogelijk schuine of horizontale takken. Op die manier krijgt een boom het meeste licht en lucht, zal het fruit beter groeien en uitrijpen, en is de kans op schimmel kleiner.
- Snoei altijd met een schuine snede, ongeveer een halve centimeter boven een gezond oog of bot. Snoei boven een oog dat naar buiten wijst, dit bot groeit het sterkst uit tot een nieuwe tak.
- Snelgroeiende scheuten onder de ent snoei je best altijd weg. Dit zijn wilde scheuten, die veel voedsel vragen en geen fruit dragen.
- Gebruik een propere en scherpe snoeischaar, en voer het snoeiafval weg, zo voorkom je besmetting met ziektes.
- Jonge fruitboompjes worden anders gesnoeid dan volwassen bomen. Vraag in elk geval bij de aankoop van een jonge boom of de boom nog ingeknipt moet worden, of laat dit doen door de vakman.
- Meer weten? Koop een boek over snoeien, of spring binnen op ons plantencentrum!
Dries De Pauw