Hoe kan je tuin een droge en hete zomer overleven?

De afgelopen zomer was ongemeen warm en droog, waardoor heel wat mensen problemen hadden in hun tuin. Niet alleen het gazon werd bruin, maar ook veel planten kregen het lastig, vooral degene die nog niet lang geplant waren. Door de waterschaarste zagen veel mensen hun groene tuin veranderen in een dorre boel. Hier krijg je tips voor preventie: Hoe krijg je sterke planten die zonder veel problemen een hete en droge zomer overleven?

Plant in de herfst

Iets waar weinig mensen nog rekening mee houden is het tijdstip om te planten. Het voorjaar wordt vaak aanzien als de ideale plantperiode, maar het najaar is zonder twijfel veel beter geschikt. Planten die je in het najaar plant, hebben veel minder problemen met droogte, en zullen veel minder extra water nodig hebben. Doordat de grond nog warm is, maken de planten snel nieuwe wortels. Ze krijgen voldoende tijd om –vooral ondergronds- goed aan te groeien, zodat ze de komende zomer zelf voldoende water kunnen vinden.

Lampenpoetsersgras

           Lampenpoetsersgras

Verbeter de grond van je tuin

Minstens even belangrijk is een goeie grondvoorbereiding. Zowel bij lichte als erg zware gronden is het enorm belangrijk om voldoende organisch materiaal mee onder de grond te mengen. Een ruime hoeveelheid compost of planthumus zorgt ervoor dat water en voedsel worden vastgehouden bij lichte zandgronden. Bij zware kleigronden verhindert humus het vormen van een harde, ondoorlaatbare  laag. Op lichte gronden kan je extra klei toevoegen in de vorm van Bentoniet, een natuurlijk poeder op basis van klei dat erg goed is in het vasthouden van water. Let er ook op dat de ondergrond goed vrij is. Een harde onderlaag van bouwafval of stabilisé verhindert het opstijgen van vocht uit de diepere ondergrond, waardoor planten sneller problemen krijgen.

Geef op de juiste manier water

Tot slot is er nog het geven van water. Heel wat mensen doen dit niet op een juiste manier. Dagelijks sproeien is zelden goed voor planten in volle grond. Lichtjes broezen met een sproeiroos is meestal niet voldoende, en zorgt enkel voor een harde bovenlaag. Beter is het om 1 tot maximum 3 keer per week een ruime hoeveelheid water te geven, zodat de grond goed nat is, ook tot in de diepte. Om zeker te zijn kan je na het gieten een put maken in de grond, om na te kijken of het water ook effectief tot bij de wortels van de planten komt. Rond grotere planten of bomen kan je een ophoging maken, zodat het water dat je geeft niet onmiddellijk wegspoelt. Een andere optie is een omgekeerde fles met uitgesneden bodem naast de planten steken, waarin je dan water geeft. De bodem bedekken met schors of lavasteentjes zorgt er ook voor dat de grond minder snel uitdroogt.

lavasteentjes in de tuin

                Lava steentjes

Kies de juiste planten

En uiteraard: alles begint met de juiste plantkeuze. Vooral wie op een droge en zanderige grond zit, doet er goed aan om voor planten te kiezen die goed droogtebestendig zijn. In een moderne tuin kan je werken met verschillende siergrassen, deze hebben over het algemeen weinig moeite met droogte. Van klassiekers zoals Lavendel, de meeste kruidenplanten zoals tijm, rozemarijn en salie, en ook de vetplantjes Sedum (foto: Herbstfreude) en Sempervivum, enz. is bekend dat ze geen moeite hebben met extreem zomerweer. Bij de bodembedekkers zijn stekelnootje (Acaena), de meeste Geraniumsoorten (foto: Azure Rush), zonneroosje (Helianthemum), maar ook Goudaardbei (Waldsteinia) erg geschikt.

Geranium Azure Rush 

Sedum Herbstfreude

De keuze is veel ruimer, lees zeker ook de tuintip over droogtebestendige planten of vraag persoonlijk advies bij een bezoekje aan ons plantencentrum. Wacht in elk geval niet tot in de zomer om te planten. Vanaf september tot mei begint de ideale planttijd voor planten uit pot. Planten, bomen en hagen uit volle grond plant je best vanaf november. Graag tot binnenkort!

Dries De Pauw

Geschreven door Dries op 25/09/18

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.