Herfstkleuren in je tuin

De dagen worden korter, en het lijkt alsof de herfstdagen donker en kleurloos zijn? Met de juiste plantenkeuze hoeft dit in jouw tuin niet zo te zijn, integendeel. Van helgeel over dieprood tot fel paars, het kan allemaal. We helpen je alvast op weg met enkele van onze 7 favoriete planten en bomen met prachtige herfstkleuren.

Een van de meest bekende boomsoorten met een opvallende herfstverkleuring is de Acer of esdoorn. Van dit geslacht bestaan heel veel variëteiten, een groot deel ervan verkleurt in min of meerdere mate. Wie in zijn tuin de ruimte heeft voor een wat grotere boom, kunnen we zeker de Rode Esdoorn Acer rubrum ‘Red Sunset’ aanbevelen. Vanaf oktober verkleurt het blad intens oranje tot donkerrood, en het blijft bovendien tot laat in de herfst aan de boom zitten. Zorg wel voor voldoende plaats, met wat geduld kan deze boom 10 tot 15 meter hoog worden.

Acer rubrum red sunset herfstkleur

Wie minder plaats heeft in zijn tuin, kan terecht bij een van de honderden soorten Japanse esdoorn (Acer palmatum). Deze bestaan in zowat alle mogelijke vormen en hoogtes: van enkele tientallen centimeters hoog, tot een meter of vijf, rechtop groeiend, meerstammig of met overhangende takken, en met allerlei bladvormen en -kleuren. De variëiteit ‘Dissectum blijft eerder klein, en heeft sierlijke overhangende takken. Hij is naar keuze verkrijgbaar met een groene of paars-rode zomerkleur, maar beide soorten verkleuren fel oranje-rood in het najaar. De verkleurde bladeren blijven niet zo lang aan de plant hangen, maar dat maken ze goed door hun intensiteit.

Acer palmatum dissectum

Omdat het niet altijd oranje of rood moet zijn: de Japanse notenboom Ginkgo Biloba verkleurt helgeel. Het opvallende gevormde, tweelobbige blad van deze oeroude boom is in de zomer gewoon groen, maar eind oktober verkleurt heel de boom spectaculair geel. Bij de eerste vorst vallen de bladeren af, wat zorgt voor een prachtig geel tapijt. Wie een iets grotere tuin heeft, kan de boom goed laten uitgroeien, maar door snoei is hij ook compact of in vorm te houden. Voor een klein stadstuintje of voor in de voortuin kunnen we de soort ‘Mariken’ aanraden: deze dwergsoort is meestal op een stam geënt, en blijft kleiner dan een meter in diameter.

Ginkgo biloba herfstkleuren

Een van mijn persoonlijke favorieten is de Parrotia persica (Perzisch ijzerhout). Deze prachtige struik of (meerstammige) boom is bij veel mensen helaas nog onbekend. Het is nochtans een echte vierseizoensplant met een mooie schorskleur in de winter, unieke bloei in de vroege lente (nog voor de bladeren ontluiken), een decoratieve vorm in de zomer en vooral een prachtige herfstverkleuring.  Vanaf begin september beginnen de eerste bladeren al te verkleuren, vaak beginnend aan de bladrand, en deze verkleuring gaat door tot ver in november. Opvallend is het scala aan kleurschakeringen: van feloranje over dieprood tot donkerpaars, soms zelfs op één enkel blad. De boom is door snoei prima in vorm te houden, en daardoor in zowat elke tuin toepasbaar. De variëteit 'Vanessa' groeit met een rechtere stam en een ovalere kroon dan de soort, ‘Persian Spire’ heeft ook in de zomer een donkere bladrand.

Perzisch ijzerhout herfstkleuren

Wie nog ergens een lelijke muur te verbergen heeft, kan de wilde wingerd Parthenocissus tricuspidata overwegen. Deze snelgroeiende klimplant is zelfhechtend, en heeft in de zomer een groot, heldergroen blad. Maar het is vooral in de herfst dat hij pas echt gaat opvallen: heel de muur verkleurt vlammend rood. Wanneer de wind erover waait, golven de bladeren mee, en wordt het effect nog opvallender.

Wilde wingerd herfstkleuren

Cercidiphillum japonicum  heeft verschillende Nederlandse namen: Katsuraboom, judasboom of hartjesboom.  Deze laatste verwijst naar vorm van het blad, dat –uiteraard- hartvormig is. In het najaar draagt deze (vaak meerstammige) boom peultjes aan de takken, maar het is vooral de prachtige gele tot robijnrode herfstkleur die opvallend is. Wanneer het blad valt, ruikt dit naar koekjes, wat de Duitse naam ‘Kuchenbaum’ verklaart. 

Katsuraboom, judasboom of hartjesboom in herfstkleuren

Wie in een kleinere tuin op zoek is naar kleur in de herfst, kan een Euonymus alatus (kardinaalsmuts) planten. Deze stuik of meerstammige heester wordt niet veel groter dan anderhalve meter, en kan zelfs bijgesnoeid worden, bijvoorbeeld voor gebruik in een natuurlijke haag. De rode vruchtjes hebben de vorm van de muts van een kardinaal, vandaar de Nederlandse naam. De herfstkleur is opvallend rozerood, en licht echt op in de tuin. Door de kurklijsten op de takken, blijft de struik zijn waarde hebben zelfs nadat het blad gevallen is.

Kardinaalsmuts in herfstkleuren

Ook de amberboom, moeraseik en nog evele andere hebben prachtige herfsttinten. Kom vanaf eind september tot in november deze planten met hun prachtige herfstkleuren op ons plantencentrum bewonderen.

Dries De Pauw

Geschreven door Dries op 26/09/20

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.