Een kindvriendelijke tuin

Een mooie tuin is één ding, maar iedereen met kinderen of kleinkinderen is maar wat blij als ze hun schermpjes opzijleggen om te gaan ravotten in de frisse buitenlucht. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen graag in je tuin komen? In deze tuintip kijken we wat verder dan het gazon met obligate speeltuig en zandbak en geven we tips mee voor de aanleg van een kindvriendelijke tuin.

Snoepjes van de natuur

Zowat alle kinderen zijn verzot op fruit, zeker als ze zelf die ‘snoepjes van de natuur’ kunnen plukken. Een fruitboom zoals appel, peer, kers of perzik is een voor de hand liggende optie. Heb je een grote tuin? Denk dan ook aan een notelaar of kastanje! Fijn om te rapen en lekker om te eten. Bovendien lokken de bomen eekhoorns naar je tuin. Je kan wel voorstellen welke fonkellichtjes er in de ogen van je kind verschijnen wanneer ze tussen de takken van de bomen een eekhoorn spotten!

Niet zo veel ruimte in je tuin? Niks zo lekker als kleinfruit van eigen kweek. Trosbes, Amerikaanse blauwbes, maar zeker ook framboos zijn aanraders en nemen weinig plaats in. Autumn Bliss of Fallgold zijn zeer lang dragende soorten. Van eind juli tot begin november elke dag een handje vol om van te smullen! Aardbeitjes mogen uiteraard niet ontbreken: die kan je samen met je kind in de volle grond of in potten planten. Ook appel ‘Ballerina’-soorten passen in een kleine tuin: voor deze smal groeiende soorten is 1m² met wat zon genoeg! Een lelijke muur kan je dan weer verstoppen met leifruit: fruitsoorten waarvan de takken langs een muur geleid worden. In elk geval: betrek je kind bij het kiezen en planten van deze fruitsoorten (of kruiden, groenten, …). Daardoor zullen ze nog meer geïnteresseerd geraken in het kweken en oogsten van al dat lekkers en krijgen ze voeling met de natuur.

Bessen plukken in een kindvriendelijke tuin

Laat kinderen de seizoenen ontdekken

De mooiste tuinen combineren groenblijvende, bladhoudende struiken en gazon met bladverliezende soorten. Bij bladverliezende soorten zoals de esdoorn, amberboom en Perzisch ijzerhout kan je samen met je kind de herfstkleuren bewonderen en terwijl je de afgevallen bladeren bij elkaar veegt leer je hen alles over het nut van composteren voor een gezonde tuin. Die kronkelende worm onder de blaadjes wordt dan ineens een pak interessanter…  Bloeiende planten die vlinders en bijen lokken zijn dan weer erg fijn om ze hier bewust over te maken. Sedum, Verbena of vlinderstruik zijn onderhoudsvriendelijke bijenlokkers. Trouwens, leer je kind het verschil tussen een wesp en een bij. In tegenstelling tot wespen zijn bijen niet agressief en steken ze zelden. Zonder bijen, geen fruit!

Kindvriendelijke tuin met druiven

Een veilige tuin

Wie kleine kinderen heeft, wil liefst een omheinde tuin. Een natuurlijke haag is dan ideaal. Niet alleen als afscheiding, maar ze geven kleur aan je tuin en ze lokken vogels. In de lente word je misschien beloond met een vogelnestje in de haag en kan je kind zien hoe meesjes of andere vogels op en af vliegen met wormen en ander lekkers voor hun kroost. Let bij kleuters en jonge kinderen wel op met haagplanten zoals meidoorn, sleedoorn, Viburnum opulus, taxus en hulst. Hun bessen zijn kleurrijk en heuse vogellokkers, maar helaas in meer of mindere mate ook giftig.

Een boom voor speelplezier en schaduw

Tot slot: een boom is eigenlijk een must in elke tuin die niet piepklein is. Een meerstammige boom kan bijvoorbeeld een prachtige klimboom worden waar kinderen zich in kunnen uitleven. Wie het geluk heeft om een grote boom te hebben staan, kan die gebruiken om een schommel in te hangen of een boomhut in te maken. Maar nog belangrijker zijn de schaduw en verkoeling waar een boom voor zorgt. Met steeds heter wordende zomers hebben je kinderen schaduw nodig om buiten te kunnen spelen.

Kindvriendelijke tuin met klimboom

Een Plataan of Linde groeit snel, al duurt het toch altijd een aantal jaren voor je echt ‘een boom’ hebt. Wie erover denkt om een boom te planten houdt dus best volgend Chinees spreekwoord in het achterhoofd: ‘The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.’

Geschreven door Dries op 06/02/23

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.