logo
logo

Een boeket uit je eigen pluktuin

Plukbloemen in je eigen tuin: je kan er zelf de mooiste boeketten mee maken om je woonkamer week na week op te fleuren. Heerlijk is dat! Hoe je je eigen pluktuin aanlegt en welke planten geschikt zijn als plukbloemen lees je in deze tuintip.

Zaden van plukbloemen

De laatste jaren is het assortiment bloemzaden enorm uitgebreid. Zo zijn er wildbloemenmengsels, mengsels die specifiek bijen en vlinders aantrekken, geurende bloemen, veldbloemen, droogbloemen enz. Je kan ook aparte zaden kopen. Zinnia, Cosmos, Korenbloem (Centaurea) en Duizendschonen (Dianthus barbatus) zijn weinig veeleisend aan de bodem en verzorging. In zowat alle mengsels zitten meerdere soorten bloemen verwerkt die zich perfect lenen voor een boeket.

Plukbloemen boeket uit eigen tuin

Mooi meegenomen is dat een ruiker van plukbloemen niet veel hoeft te kosten. Voor enkele euro’s heb je al gauw een tweetal vierkante meters plukbloemen gezaaid waar je in de zomer bijna wekelijks een boeket kan oogsten.

Wil je je eigen pluktuintje aanleggen, dan is het belangrijk om eerst gras en onkruid weg te halen zodat je goed kan starten op propere grond. Vervolgens kan je op 2 manieren te werk gaan:

1) Wacht met zaaien in de volle grond tot begin mei als de nachtvorst voorbij is. Verwijder alle onkruid en maak een fijn en kruimelig zaaibed, eventueel afgedekt met een laagje zand. Zorg ervoor dat je de bloemzaden breed uitzaait en verdeelt over de oppervlakte zoals aangegeven op de verpakking. Dat lukt iets gemakkelijker als  je de zaden mengt met wat zand. Druk de toplaag lichtjes aan. Als de plantjes enkele centimers groot zijn en je merkt dat ze hier en daar toch te dicht tegen elkaar groeien, dun ze dan uit en verplant ze op een ruimere afstand.

Bloemenweide met korenbloemen plukbloemen

2) Wil je al sneller aan de slag? In maart of april laat je de zaadjes kiemen en groeien in kleine potjes of een kweekbed op een warme en zonnig plaats. Binnen achter een zuidgericht raam is ideaal!  Half mei plant je de plukbloemen uit. Op dat moment zijn ze zo’n 10 cm groot en vertonen ze nog geen bloemknopen. Die verschijnen enkele weken later. Zo vermijd je dat slakken aan de haal gaan met de jonge, pas gekiemde plantjes en je zal al vroeger bloemen kunnen plukken dan wanneer je in volle grond zaait.

Plukbloemen zaaien op een kweekbed

Vaste planten

Er zijn heel wat vaste planten die in hun bloeitijd fantastische bloemaren tevoorschijn toveren die eens ze afgeknipt zijn het ook goed doen in een vaas. Denk maar aan Echinacea, Vrouwenmantel (Alchemilla Mollis), Duifkruid (Scabiosa), Anemonen, Verbena, Phlox, Pioenroos, Persicaria en struikmalva (Lavatera). Deze planten staan prachtig in een border in de tuin, maar zijn dus ook on-ge-loof-lijk mooi in een boeket! Je tuincentrum heeft ze voor jou gekweekt en jij hoeft ze alleen maar te planten om er daarna snel van te genieten.

Plukbloemen uit eigen tuin boeket

Eenjarigen en zomerbloeiers

Ook bij de éénjarige planten zitten er enkele bij met lange bloemenstelen die zich gemakkelijk laten knippen: de Zinnia, Gerbera, Lantana en Kattensnor (Cleome) zijn mijn persoonlijke favorieten.

Boeket met plukbloemen uit je eigen tuin

Plukboeket zinnia

Dahlia’s

Dahlia’s zijn zo uniek en veelzijdig dat ze een aparte vermelding verdienen. Ze bloeien van juli tot ver in het najaar met warme, levendige kleuren in verschillende bloemvormen. Zet Dahlia’s liefst op een zonnig plaatsje in goed gedraineerde grond. Je plant de knollen midden april zo’n 5 cm onder de grond en, als je ze vorstvrij kan overwinteren, kan je er meerdere jaren van genieten.

Boeket plukbloemen met dahlia's

Grassoorten en varens

Wil je een natuurlijk ogend boeket, voeg dan enkele graspluimen of varens toe. Ze tillen je boeket naar een hoger niveau! Zowat alle hogere grassoorten komen in aanmerking, ook het Lampenpoetsersgras dat in veel tuinen staat. Bij de varens blijven vooral de tongvarens het langst mooi in een boeket. Varens plant je best in de schaduw en grassen op een zonnige plek.

Takken van heesters

In de winter en vroege lente zijn er uiteraard wat minder mogelijkheden maar takken in knop van bijna alle heesters of bomen combineren mooi met enkele tulpen in alle richtingen. Ook met wilgenkatjestakken van de Salix of de rode takken van de Cornus alba kan je speciale creaties maken.

Boeket

Zelfs aan de straatkant, tussen de spontane begroeiing (ook wel onkruid genoemd…), vind je prachtexemplaren die een plaats verdienen in jouw boeket. De witte Achillea (Duizendblad) en Ammi  (Akkerscherm) horen daar zeker bij. Hier is de boodschap: pluk met mate om de diversiteit in de begroeiing niet te verstoren.

De voordelen van plukbloemen in eigen tuin op een rijtje? Bijen en vlinders voelen zich in hun nopjes in een bloementuin, jij kan van juni tot oktober wekelijks een boeket oogsten en dat hoeft niet eens veel te kosten. Heerlijk om je eigen huis mee op te fleuren of om cadeau te geven!

Nadine De Pauw

Boeket van plukbloemen

Boeket plukbloemen met cosmos dianthus eucalyptus

Plukbloemen boeket

 Fotografie: Wild Fern - Nadine Botte - Instagram @wildferncards

Geschreven door Dries op 12/03/22

Deel deze tuintip.
Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.