Clematis: voor een verticaal accent in je tuin of als fleurige bedekking van een houten scherm of betonnen wand
Clematis is met zijn met vorstelijke bloemen en elegante groeiwijze een geweldige manier om een verticaal accent te brengen in een kleurrijke en levendige tuin. In dit artikel laten we je kennismaken met de verschillende categorieën van clematis en delen we onze tips voor aanplanten, snoeien en onderhoud.
Drie categorieën
Voorjaarsbloeiers: Voorjaarsbloeiers zijn de eerste om je tuin tot leven te brengen na de winter. Ze produceren prachtige bloemen op het kale hout van vorig jaar. Enkele van de sterkste en mooiste soorten zijn:
- Clematis montana is er in verschillende variëteiten, meestal met witte of zachtroze tinten. De geurende bloemen zijn wat kleiner, maar dat maakt deze soort goed door een uitbundige bloei. Deze soort is ongevoelig voor de verwelkingziekte.
- Clematis Armandii is wintergroen en heeft naargelang de variëteit witte of zachtroze bloemen. Kan wat vorstgevoelig zijn, en houdt van een wat van de wind beschutte standplaats.
Vroege zomerbloeiers: Zomerbloeiers bloeien van mei tot juli op tweejarig hout en vaak komt er in de tweede helft van de zomer nog een nieuwe lading bloemen (weliswaar kleinere) op de aanwas van dit jaar. Aanraders zijn:
- Clematis 'Nelly Moser': grote, lichtroze bloemen met donkerroze strepen
- Clematis ‘Miss Bateman’: witte bloemen en een donker hartje
Laatbloeiers: Laatbloeiers schitteren in het hartje van de zomer en gaan mee tot ver in de herfst, waardoor je tuin een laatste kleurboost krijgt voordat de winter toeslaat. Ze bloeien allemaal op eerstejaarshout, dus al deze planten moeten in maart drastisch (tot 30 cm!) teruggesnoeid worden. Enkele van de meest opvallende soorten zijn:
- Clematis 'Jackmanii': deze klassieke paarse variëteit staat bekend om zijn overvloedige bloemen en sterke groei
- Clematis viticella soorten hebben een wat kleinere bloem, maar bloeien uitbundig, en zijn ongevoelig voor verwelkingziekte
- Clematis tangutica: deze gele bloemen met opvallende zaadpluizen geven je tuin een exotisch tintje
Tips voor aanplanten, snoeien en onderhoud
- Kies een locatie met voldoende zon, maar zorg ervoor dat de voet van de Clematis in de schaduw staat om de wortels koel te houden. Dat doe je door er een dakpan tegen te zetten, of met een bodembedekker zoals de Geranium Azure Rush of een lage heester zoals Lavendel.
- Voeg planthumus toe aan de grond om de groei en inworteling te bevorderen. Hou de grond vochtig, maar niet doorweekt.
- Grootbloemige variëteiten kunnen gevoelig zijn aan verwelkingsziekte, zeker de eerste jaren na het aanplanten. Snoei aangetaste takken grondig terug, of nog beter, kies voor kleinbloemige variëteiten, die hebben er amper last van.
- Snoei je clematis om de groei te stimuleren en de bloei te bevorderen. Voorjaarsbloeiers snoei je na de bloei (alleen indien gewenst), terwijl zomer- en laatbloeiers in het vroege voorjaar worden gesnoeid: zomerbloeiers snoei je slechts lichtjes, maar de laatbloeiers belonen een drastische snoei tot ongeveer 30 cm boven de grond met een stortvloed aan bloemen.
- Clematis is niet zelfhechtend, wat betekent dat ze ondersteuning nodig hebben om omhoog te klimmen. Gebruik een hekwerk of een draadconstructie om je clematis te begeleiden. Of maak een wigwam van hazelaartakken voor een kleurrijk verticaal accent in je tuin!
Met deze tips en suggesties kun je succesvol een prachtige clematis klimplant in je tuin laten groeien. Clematis trekt bestuivers aan, zoals bijen en vlinders, en draagt bij aan de biodiversiteit van je tuin. En vooral: de bloemen zijn een streling voor het oog!
Bezoek ons bij Tuinplantencentrum De Pauw voor een uitgebreide selectie clematisvariëteiten en deskundig advies om je op weg te helpen naar een kleurrijke en levendige tuin.