Agapanthus: een topper onder de terrasplanten

De Agapanthus is in de categorie van zuiderse terrasplanten een echte oogverblindende topper: z’n statige bloemen, van paars tot zachtblauw en wit, op elegante lange stengels trekken ieders aandacht! Elk terras, landelijk of modern, verdient dan ook zo’n Agapanthus. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende soorten en tips voor de verzorging van de Agapanthus.

Bladhoudende en bladverliezende Agapanthus

Een eerste belangrijk onderscheid is dat de Agapanthus in bladhoudende en bladverliezende soorten bestaat. De bladhoudende soorten zijn ideaal voor in pot. Ze bloeien soms wat vroeger en/of langer door, maar verdragen niet veel vorst. De bladverliezende Agapanthus is dan weer vooral geschikt voor in de tuin. Het zijn prachtige doorlevende planten voor in de border die je een zomer lang op bloemen tot een meter lang trakteren. Binnen elke categorie bestaan er tientallen soorten, telkens met een andere kleurtint, verschillende hoogte of breder of smaller blad. De foto’s in deze tuintip zijn slechts een greep uit het assortiment!

Agapanthus als terrasplant bij Tuinplantencentrum De Pauw

Agapanthus in volle grond in de border

Verzorging van een Agapanthus in pot

Voor een Agapanthus in pot kies je een zonnige plaats uit op je terras. De Agapanthus is immers een zonaanbidder waarvan de Nederlandse naam ‘Afrikaanse lelie’ is. Dat zegt voldoende… Zet hem in een bloempot die voldoende groot is, want deze planten worden ook wel eens ‘pottenkrakers’ genoemd. Geef je ze goede kwaliteitspotgrond word je beloond met een rijkelijke bloei. Op tijd bijmesten is de boodschap: ze verkiezen meststof met een laag stikstofgehalte en voldoende kalium en fosfor. Agapanthus houdt niet van natte voeten. Zorg dus voor een goede drainage met Argexkorrels of lavasteentjes onderaan je pot. In periodes van droogte en hitte geef je best drie keer per week een flinke hoeveelheid water. Uitgebloemde bloemstelen mag je wegknippen, hoewel ze ook droog erg decoratief zijn.

Agapanthus met lobelia en cataranthus in pot

Als je de Agapanthus vorstvrij maar koel (2-8°) en met voldoende licht overwintert, geniet je het jaar erna opnieuw van een sensationeel bloemenscherm! Plaats een Agapanthus dus liever niet in een verwarmde veranda tijdens de wintermaanden. Na 4 of 5 jaar is het aan te raden om de planten te ‘scheuren’ of over te potten.  Dat doe je in het najaar of vroege voorjaar.

Agapanthus en Pennissetum als terrasplant

Verzorging van een Agapanthus in de tuin

Hoewel de zomers steeds warmer worden, is in ons klimaat de bladverliezende Agapanthus te verkiezen voor in de volle grond. Zoek een zonnige standplaats met goed gedraineerde grond uit in je tuin. In de schaduw krijg je veel minder bloemen. Ook hier is een meststof met een laag stikstofgehalte aan te bevelen: gelijkaardig aan die van de potplanten dus.

Hoewel bladverliezende Agapanthussen tegen een stootje kunnen, blijven het zuiderse planten. Ze zijn afkomstig uit Zuid-Afrika en komen veel voor op de Canarische eilanden en het Portugese bloemeneiland Madeira. Geef ze dus extra bescherming in winter: leg wat droge bladeren of stro over de plant of dek af met een doek. Een paar graden vorst kunnen ze probleemloos verdragen, maar bij langdurige vorst hebben ze iets meer aandacht nodig.

Afsluiten doen we met een leuke weetje.  De Latijnse plantennaam Agapanthus is afgeleid van het Griekse “agape” dat “liefde” betekent en “anthos” dat voor “bloem” staat. De Agapanthus is dus een echte liefdesbloem. Wie kan daar nu aan weerstaan als je terrasplanten gaat uitkiezen?

Agapanthus Ever Saphire bij Tuinplantencentrum De Pauw

Agapanthus Ever Saphire – bladhoudend – H: 30-40 cm

Agapanthus Windsor Grey bij Tuinplantencentrum De Pauw

Agapanthus Windsor Grey – bladverliezend -  H: 90-110 cm

Agapanthus Navy Blue bij Tuinplantencentrum De Pauw

Agapanthus Navy Blue – bladverliezend – H: 70-90 cm

Geschreven door Dries op 09/04/22

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.