7 tuintips voor kleine stadstuinen

Wie in het centrum van de stad of gemeente woont, moet het soms stellen met een klein tuintje of terras. Nochtans hoeft dat geen nadeel te zijn. Met wat creativiteit en de juiste plantenkeuze tover je ook die tuintjes om tot een oase van groen en rust waar je de nodige koelte kan vinden. Met deze tips kan je alvast aan de slag.

1. Hou het sober, maar stijlvol

In kleinere tuinen is het aan te raden om de variatie aan planten, bloemen en materialen beperkt te houden. Het is beter om grotere groepen van dezelfde soorten te planten en met niet te veel verschillende kleuren bloemen te werken. Dat oogt beter en straalt rust uit. Heb je een smalle en lange tuin? Doorbreek de lengte dan met enkele plantvakken, afwisselend links en rechts.

2. Fleur de muren of schutting rond je tuin of terras op

Veel smalle tuintjes zijn ommuurd met stenen of een houten omheining, wat zeer eentonig oogt en zelfs een beklemmend effect heeft. Dit kan je gemakkelijk oplossen met een van de vele prachtige klimplanten die amper plaats innemen maar een lelijke muur van een aanpalend huis wel mooi verstoppen of ‘opfleuren’. Bovendien warmt een groene muur veel minder snel op! Een greep uit de mogelijkheden:

  • Wilde wingerd (Parthenocissus) bedekt je muur in een mum van tijd (foto 1) tot een groene oase die felrood verkleurt in de herfst.
  • Wie van bloemen houdt, moet zeker een van de vele Clematissoorten aanplanten. Je wordt een zomer lang beloond met een zee van bloemen tegen en over de omheining.
  • Een muur in de schaduw vraagt dan weer om een  Klimhortensia (Hydrangea petiolaris). In de zomer geniet je van witte bloemen en in de winter trekt de grillige takstructuur de aandacht.
  • De Passiflora heeft misschien een van de meest unieke bloemen ter wereld, maar verdraagt weinig vorst. In stadstuintjes waar de temperaturen sowieso wat hoger zijn, is de passiebloem zeker een optie.
  • Fruitliefhebbers en kinderen maak je dan weer blij met leifruit. Dat zijn fruitbomen waarvan de takken geleid worden zodat ze horizontaal en verticaal meegroeien langs en tegen de muur (foto 2).
  • Smal gesnoeide hagen in combinatie met leibomen zijn uiteraard ook zeer geschikt om een muur te bedekken en inkijk van de buren tegen te gaan.

Stadstuin met wilde wingerd 

Leifruit als bedekking van een lelijke muur

3. Zorg voor kleur het hele jaar door

De mooiste tuinen hebben een variatie van planten die afwisselend bloeien zodat je in elk seizoen kleur in je tuin ziet. Ook in de winter en vroege lente is dat mogelijk. Denk maar aan de Camelia en Helleborus. Groenblijvende planten zijn een meerwaarde in elke stadstuin, liefst in combinatie met bladverliezende struiken of kleine bomen die schitteren met hun mooie herfstverkleuring.

4. Weinig of geen grond om in te planten?

Voor wie enkel een terras heeft, is tuinieren in bloembakken of potten is een aanrader. Je kan werken met enkele gemetste bloembakken aan de rand van je tuin en dat combineren met potten van allerlei maten. In een kleine tuin is het zelfs mooier om enkele grotere structuren of potten te combineren in plaats van meerdere kleine. Het optisch effect daarvan is veel beter.

5. Laat je tuin wat groter lijken

Met enkele simpele ingrepen kan je een kleine tuin optisch groter doen lijken. Zo creëer je meer diepte door achteraan vooral donkere planten te zetten. Planten met lichte kleuren zorgen dan weer voor een breder optisch effect.

Wees ook niet bang om een of enkele grote bomen of planten te gebruiken. Een stevig exemplaar doet je tuin er net groter uitzien en ze combineren prachtig met laagblijvende bodembedekkers.

Stadstuin met donkere planten achteraan 

Meerstammige Parrotia persica met bodembedekker in stadstuin

6. Creëer schaduw met een dakboom of pergola

De zomers van de laatste jaren zijn zo ongenadig heet dat je niet zonder schaduw in je tuin kan. Een dakboom zorgt voor natuurlijke schaduw aan het terras en de temperatuur eronder is al snel 5 graden lager dan onder een parasol. De breedte van een dakboom zoals een Moerbei of Amberboom kan je met snoeien vrij gemakkelijk in toom houden.


Ook een pergola zorgt voor schaduw en je creëert een extra groen dak, met of zonder bloemen. Een klimroos of Blauwe regen (Wisteria) groeit omhoog langs de palen en vormt een prachtig kleurrijk dak dankzij de pergola (foto's). Zo blijf je tijdens een zomerse lunch op je terras beschermd tegen te felle zon. De druivelaar en kiwiplant zijn eveneens klimmers die bovendien nog een lekker stukje fruit opleveren.

Pergola met druivelaar en klimroos

Pergola met blauwe regen

7. Zuiderse planten gedijen prima in een stadstuintje

Een stadstuin ligt meestal ingesloten door andere huizen of muurtjes. Net daardoor heerst er een microklimaat en is het er altijd een paar graden warmer dan op het platteland. Mediterrane planten zoals citrusbomen en palmen gedijen er goed. Mag het nog unieker? Zet dan een Perzische slaapboom (Albizia) in je tuin (foto). Zijn bloemen zijn weergaloos en de blaadjes geven aan wanneer het tijd is om onder de wol te kruipen, vandaar de naam.

Albizia of Perzische slaapboom  

Wie nog verder wil gaan, kan zich wandsystemen aanschaffen die toestaan om verticaal te tuinieren. Zo kan je muren ook met ‘gewone’ kleinblijvende plantjes bedekken die weinig grond nodig hebben. In elk geval, ook een stadstuin kan een oase van groen en koelte zijn, iets waar iedereen in deze tijden toch nood aan heeft.

Nadine & Dries De Pauw

Geschreven door Dries op 16/03/21

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.