10 beste zomerbloeiers volgens Nadine De Pauw

Met de zomer in aantocht, is de tijd aangebroken om je terras op te fleuren met kleurrijke  zomerbloeiers en terrasplanten. Nadine van Tuinplantencentrum De Pauw in Bornem gaf magazine PubliDeluxe een lijstje mee met haar favoriete zomerbloeiers die van begin mei tot eind oktober kleur op je terras en in je borders toveren.

1 Beginnen doen we met een klassieker: de Surfinia (Petunia). Vroeger werden ze ‘juwelen van de zomer’ genoemd. Je kan ze in oneindig veel kleuren vinden en ze zijn op hun mooist als je meerdere variëteiten met elkaar combineert. Ze doen het zodanig goed dat ze andere soorten in je bloembakken kunnen overgroeien. Als je merkt dat dit gebeurt, toom ze dan in door wat bij te snoeien. Het is trouwens sowieso een goed idee om de langere takken begin augustus iets korter te zetten. Zo zien je bloembakken er een tweetal weken later weer fris uit met veel nieuwe bloemen, zeker als je kwaliteitsvolle meststof bijgeeft. Ook het kleinere zusje, de Calibrachoa of Million Bells, blijft om terechte redenen een van de meest gekozen zomerbloeiers van onze eigen kweek.

Petunia fun house mango Million bells

2 Lantana: de warme zomers van tegenwoordig vragen om droogte- en hittetolerante planten. Daar staan de Lantana samen met Portulaca met stip op nummer één. Geef ze liefst een plaatsje in de volle zon: dan bloeien ze het uitbundigst.

Lantana hot blooded red

3 Salvia: hou je van lange en ranke bloemen, dan is de Salvia een topper. Niet alleen in bloembakken trouwens. Vorig jaar hebben deze paarse eenjarigen een zomer lang in de border van onze voortuin gebloeid, naast witte Lobelia. Het contrast tussen de twee kleuren was prachtig om te zien. Ook bij de vaste planten bestaan meerdere salviasoorten, maar deze bloeien toch wat minder lang dan de eenjarige zoals de Velocity Blue.

Salvia zomerbloeier

4 Gaura : deze wuivende massa vlinderachtige bloemetjes trekken ieders aandacht dankzij hun uitbundige bloei. Heet niet toevallig  ‘prachtkaars’. Ze verfrissen zichzelf en hebben geen onderhoud nodig. In volle grond kunnen ze zelfs een strenge winter overleven. Deze soort wordt daarom ook als vaste plant verkocht om zo een permanent plaatsje in de tuin te veroveren.

Gaura

5 Dahlia: sinds we een jaar of drie geleden begonnen te  experimenteren met plukbloemen om zelf boeketten te maken, is de dahlia mijn top 10 binnengedrongen. Eén knol schenkt je verbluffend veel bloemen en, hoe meer je plukt, hoe meer nieuwe bloemen je krijgt. De knollen steek je best na de laatste vorst in de volle grond om vanaf juli hun opvallende bloemen te kunnen bewonderen. De enkelbloemige soorten kweken we zelf in potjes zodat ze al vanaf mei bloem geven. Een minpuntje: probeer slakken uit hun buurt te houden want die zijn verzot op hun malse blaadjes…

Dahlia pink flame eigen kweek zomerbloeiers

6 Zinnia: nu we dan toch over plukboeketten bezig zijn, mag de Zinnia niet ontbreken. Onvoorstelbaar hoe deze plant de ene na de andere bloem tevoorschijn tovert en dat tot aan de eerste vorst in november. Een Zinnia heeft lange, stevige stelen en blijft met gemak 14 dagen mooi staan in een vaas. Zoek in je tuin een plaatsje voor een tiental zinnia’s, eventueel in meerdere kleuren, en geniet zowel buiten als binnenshuis maandenlang van deze toppers.

Zinnia fotografie Wild Fern Zinnia plukbloem pluktuin eigen kweek

7 Gerbera’s: ook deze terrasplant geeft je een zomer lang opvallende bloemen in allerlei kleuren. Ze houden van licht, maar niet van felle zon. Overwinter de Gerbera liefst op een lichte, vorstvrije plaats.

Gerbera als terrasplant

8 Pelargonium: in de volksmond ‘geranium’ genoemd. Blijft een topper die veel weersomstandigheden aankan, zeker de recente selectie Calliope. Nieuw dit jaar is de Rosebud Astrid: de bloemen lijken wat op kleine roosjes die in trossen bij elkaar gebracht zijn. Veelbelovend!

Pellargonium rosebud astrid

9 Heb je een plaatsje in de schaduw? Probeer dan Streptocarpus eens uit. Wie deze schattige paarse bloempjes ooit kocht, komt er het jaar nadien opnieuw om vragen. Wees wel voorzichtig bij het water geven: giet aan de wortel en niet op de fluweelachtige blaadjes om vlekken te voorkomen.

Streptocarpus zomerbloeier voor de schaduw

10 Dipladenia: eindigen doen we alweer met een klassieker. De Dipladenia of Mandevilla is een klimplant of afhanger, zoals je wil. Haar zuiderse afkomst vraagt om een plek  in de volle zon. Zet ze in een grote bloempot en ondersteun de groei met houten stokjes. Zo krijg je binnen enkele weken een prachtexemplaar zoals op de foto. Deze terrasplant laat zich trouwens zeer goed overwinteren als je een vorstvrije plaats vindt met voldoende licht.

Mandevilla terrasplant

Elk jaar loop ik uren door onze kweekserre om te beslissen welke zomerbloeiers ik op mijn terras zet. Ieder jaar probeer ik iets nieuws uit, maar ik val ook steeds terug op vaste waarden zoals een Surfinia of Dipladenia. Het leuke is dat er elk jaar wel enkele nieuwe kleurtjes of varianten uitkomen. Zo blijft kiezen echt genieten.

Nadine De Pauw

Geschreven door Dries op 15/04/23

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.