logo
logo

10 beste terrasplanten volgens Nadine De Pauw

Met de zomer in aantocht, is de tijd aangebroken om je terras op te fleuren met kleurrijke terrasplanten en zomerbloeiers. De margriet en geranium kent iedereen, maar het mag al eens iets anders zijn. Nadine De Pauw gaf magazine Wieper een lijstje mee met  haar favoriete terrasplanten die misschien net ietsje unieker ogen én toch een zomer lang kleur op je terras toveren.

Terrasplanten voor in de zon

De meeste terrasplanten zijn inderdaad zonnekloppers. In de zon en beschut tegen al te veel slagregen, geven ze het meest bloem en staan ze op hun best. En wat nog te weinig mensen beseffen: hoe groter de bloempot, hoe meer en langer je terrasplanten bloem geven! Het maakt een wereld van verschil, op voorwaarde uiteraard dat je kwaliteitspotgrond gebruikt en op tijd meststof bijgeeft.

  1. Mandevilla (Dipladenia)

De Mandevilla is een regelrechte topper. Deze terrasplant heeft grote, in het oog springende bloemen in alle kleuren: van intens rood over roze naar geel. Ondersteun de groei met een paar stokjes waar hij zich kan aanhechten en je hebt binnen de kortste keren een terrasplant met flink wat volume. Een Mandevilla laat zich perfect overwinteren als je hem in de veranda of een andere warmere en beschutte plaats zet.

  1. Agapanthus

De Agapanthus is een echte zonaanbidder. Slechts in 2 kleuren verkrijgbaar: blauw en wit, maar de bloem is absoluut uniek en is dankzij zijn hoogte, een 60-tal cm, perfect te combineren met lagere zomerbloeiers aan de rand van de bloembak.

  1. Vlinderlavendel

Met lavendel haal je een stukje Provence naar je terras en vlinderlavendel is net een tikje specialer dan de gewone lavendel. Vlinderlavendel bloeit wat vroeger dan de gewone lavendel, maar als je na de 1e bloei in mei/juni de plant terugsnoeit, word je eind juli of augustus beloond met een 2de bloei.

  1. Suzanne-met-de-mooie-ogen

Alleen al voor de naam zou je deze plant in huis halen. De Thunbergia is een klimplant: ideaal dus om een muur of houten schutting te bedekken met een zee van bloemen. Bloeit uitbundig tot aan de eerste vorst in november!

  1. Canna

De Canna of Indisch bloemriet is een aanrader zowel voor de plantenborder als op je terras. Ook het blad mag gezien worden en geeft meteen volume in een iets grotere bloempot. In een bloembak tegen een muur staat hij perfect achteraan en kan je vooraan wat kleinere eenjarigen zoals Lobelia en Euphorbia planten.

  1. Lampenpoetser

Wil je echt eens gek doen? Kies dan voor de rode lampenpoetser. De rode bloemen in de vorm van ‘lampenpoetsers’ hebben goudkleurige uiteindes. Absoluut uniek! Let wel op als je kleine kinderen hebt, de takken zijn voorzien van enkele stevige doornen…

  1. Kruiden, pottomaat en snack komkommer

Ook kruiden, fruit of snacktomaatjes of -komkommertjes mogen niet op je terras ontbreken. Zo staan ze vlakbij de keuken en worden je kids al snel verleid tot een extra portie groenten. Heel wat kruiden en kleinere fruit- en groentesoorten gedijen perfect in potten en bloembakken. Lekker én gezond!

           

En wat met een terras in de schaduw?

Gelukkig zijn er ook terrasplanten die vragen om schaduw. Vlijtige liesjes, Begonia’s en Streptocarpus zijn de bekendere zomerbloeiers. Ook een geranium doet het meestal vrij goed in de schaduw. Heb je bloempotten die om grotere planten vragen, dan zijn hosta’s en hortensia’s zeker een optie!

  1. Bonte hosta

Op deze foto zie je hoe prachtig de bladeren van een bonte hosta boven je pot uitwaaieren. Hosta’s bestaan in een heel scala van bladkleuren: van blauwgrijs over bont gevlekt tot diepgroen. Vanaf juli geven bepaalde soorten slanke witte of lila bloemen.

  1. Hortensia

Een hortensia is een echte klassieker voor wie houdt van een romantisch ingericht terras. Prachtig in combinatie met kleinere zomerbloeiers zoals Lobelia of Bacopa.

  1. Bonsaï

En mag het wat meer kosten? Deze groenblijvende en wintervaste Ilex Crenata reuzenbonsaï is een echte eye-catcher. Vooral op moderne terrassen komt hij perfect tot z’n recht, zowel in de zon als in de schaduw!

Nadine De Pauw

Geschreven door Dries op 20/04/18

Deel deze tuintip.
Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.