Kerstbomen: eigen kweek!
Voor wie de kerstsfeer nu al in huis wil halen, een ruime selectie van potgekweekte kerstbomen staat klaar voor jullie op ons plantencentrum! Dagelijks voeren we Nordmann en andere kerstbomen van ons eigen veld aan.
Gezaagde kerstbomen kan je bij ons vanaf 1 december kopen. Zo ben je zeker van een frisse en verse kerstboom die ook tijdens de feestdagen nog mooi staat.
Lees en bekijk op deze pagina:
- welke soorten kerstbomen we verkopen
- hoe je jouw kerstboom in een warme woonkamer het best verzorgt
- hoe je een kerstboom met wortel kan terugplanten
- wat de meest duurzame of ecologische kerstboom is
- de TV-reportages over onze beroemde kerstbomen
Soorten kerstbomen
Vroeger hadden echte kerstbomen –soms terecht- nogal eens de reputatie van veel naalden te verliezen. Doordat wij zelf kerstbomen kweken, en door het ruime aanbod aan nieuwe, naaldbehoudende soorten en aangepaste kweekmethodes is dit voorgoed verleden tijd. Nu kan je begin december een echte kerstboom in huis halen, en ervan genieten tot ver voorbij Nieuwjaar. Er zijn een groot aantal soorten beschikbaar, naar ieders smaak en budget:
De Nordmann spar (Abies nordmanniana) is de laatste jaren sterk aan populariteit aan het winnen, en terecht. Dit is zonder twijfel een van de beste en mooiste kerstbomen die verkrijgbaar zijn! Zijn diepgroene naalden prikken niet en de takken zijn stevig en hangen niet door. Zijn grootste bekendheid heeft hij wellicht te danken aan het feit dat hij nauwelijks naalden verliest.
Ook afgezaagde exemplaren kunnen makkelijk langer dan een maand binnenshuis gehouden worden, zeker in een voet met waterreservoir. Niet al te grote, potgekweekte exemplaren kunnen dan wel weer makkelijk in de tuin geplant worden, of zelfs in pot doorgehouden worden tot het volgende jaar. Nordmann bomen groeien erg traag. De exemplaren die als kerstboom verkocht worden zijn meestal tussen de 8 en 15 jaar oud.
De Servische spar (Picea omorica) wordt vaak niet geheel terecht ook blauwspar genoemd. Hij lijkt sterk op de gewone kerstspar, maar is meestal iets smaller van groei. Zijn naalden hebben onderaan een zilverachtige schijn, en blijven iets beter hangen dan bij de gewone kerstspar. Ook hier kies je best niet voor een afgezaagd exemplaar als je de boom wat langer wil houden. Ook deze kerstspar bieden wij in pot gekweekt aan, en kan je dus achteraf in de tuin planten.
De Abies fraseri (Fraser spar) is wat minder bekend, maar is aan een opmars bezig. Hij is familie van de Nordmannspar, maar is wat minder breed en daardoor geschikter voor wie een minder grote woonkamer heeft. Ook de naalden van de Fraser spar prikken niet, en hebben een wat zilverachtige schijn. Ook deze bomen worden in pot gekweekt, waardoor je ze achteraf in de tuin kan planten.
De gewone kerstspar (Picea abies) is de kerstboom die al het langst wordt gebruikt, en is nog steeds een van de goedkoopste soorten. Deze kerstspar heeft de laatste decennia wat aan populariteit moeten inboeten. Vroeger werd hij vaak afgezaagd verkocht, waardoor de houdbaarheid beperkt was. Doordat wij deze bomen nu in pot kweken, haal je een levende boom in huis, en blijft het naaldverlies beperkt. Achteraf uitplanten in de tuin kan ook. Opgelet, dit jaar is hij slechts beperkt verkrijgbaar.
De echte Blauwspar is de Picea pungens glauca. Deze kerstboom is meestal erg mooi, maar breed gevormd, met dikke, stevige maar stekelige naalden. De kleur varieert van groen tot prachtig diep zilverblauw, maar de boom heeft –zeker de eerste dagen- een nogal typische geur. Iets minder bekend, maar een goed alternatief voor wie eens iets anders wil. Opgelet, deze soort is dit jaar slechts beperkt verkrijgbaar.
De Koreaanse zilverspar (Abies koreana) is meestal iets grilliger van vorm, en wordt minder vaak als kerstspar gebruikt. Hij is wel uitermate geschikt als boom voor in de tuin. Zijn naalden prikken niet, en hebben onderaan een mooie zilverachtige schijn. Deze spar draagt vaak al na enkele jaren mooie, rechtopstaande kegels en is daardoor erg sierlijk. Opgelet, ook deze soort is dit jaar slechts beperkt verkrijgbaar.
Wie weinig plaats heeft kan kiezen voor een Picea Conica: deze mini-kerstboompjes (20-80cm) zijn mooi vol en compact, worden in pot gekweekt, en zijn ideaal voor mensen met weinig plaats, of voor in een bloembak aan de deur of op het terras…
We pakken uw kerstboom in speciale netten in, zodat ze makkelijk te transporteren en in huis te brengen zijn.
Tips voor nog langer kerstboomplezier:
- Laat uw kerstboom voor het binnen brengen minstens een dag acclimatiseren in een niet al te warme ruimte (garage, berging, veranda).
- Schud de boom goed uit, zodat de droge naalden eruit vallen voor u hem binnenbrengt.
- Plaats uw boom op een niet al te warme plaats, niet te dicht bij een warmtebron.
- Gebruik voor afgezaagde exemplaren een kerstboomvoet met waterreservoir (deze verkopen wij ook). Net voor u de boom plaatst, zaagt u onderaan de stam een tweetal centimeter weg, zodat de boom water kan opnemen.
- Controleer dagelijks het waterpeil, een kerstboom in huis kan tot enkele liters per dag verdampen, zeker de eerste dagen!
Onze kwekerij:
Advies voor wie zijn kerstboom in de tuin wil planten:
- Kies voor een kerstboom die in pot is gekweekt of met een grote plantkluit.
- Niet al te grote exemplaren hergroeien makkelijker dan grote bomen.
- Kerstbomen met slechts enkele wortels in een plastic zak hergroeien niet.
- Plant de boom uit wanneer het niet vriest en laat hem even acclimatiseren.
- Zorg voor voldoende water na het uitplanten.
- Vergeet de boom zeker geen water te geven tijdens droge periodes in de lente en de zomer!
De meest duurzame kerstboom
Een groot deel van onze kerstbomen kweken we zelf, ecologisch, en op velden in een straal van 500 meter rond ons plantencentrum. Hierdoor heb je bij deze bomen geen vervuiling door transport vanuit de Ardennen of Denemarken. Korte keten met andere woorden.
Wil je écht duurzaam zijn, koop dan een kerstboom in pot die je achteraf in de tuin plant. Daar zorgt hij opnieuw voor gezonde lucht!
Lees meer over de meest duurzame kerstboom: nep of echt?
Filmpjes met onze kerstbomen
Tijdschrift Libelle interviewt Dries over het verschil tussen de soorten kerstbomen en hoe je moet kiezen:
Studenten van de richting Digital Experience Design @ThomasMore maakten een ludiek filmpje over onze kerstbomen:
En ook kerstbomen inpakken gaat vlotjes bij ons zoals je op deze video ziet: